2007. június 30., szombat

Otorohanga - kiwiház

Egy amúgy jelentéktelen kis Északi szigeti település, Otorohanga ad helyszínt egy egész remek kis madárparknak. No léptékekben semmi nagyra ne tessék gondolni, de azért mindenképp érdekes helyszín a madarak kedvelőinek.

A madárpark egyik fő attrakciója a kiwiház, ami azért nagy szám, mert itt nappal is lehet kiwiket aktívkodni látni. A kiwik (most itt a furi madarakra gondolok, nem Új-Zéland összes lakosára) ugyanis a természetben éjszakai életet élnek, mindösszesen négy órát aktívak egy nap, az idő többi részében nem sokban különböznek egy kitömött kiwitől. A madárházban ezért azt a trükköt alkalmazzák, hogy egy nagyobb zárt pavilonban mesterséges megvilágítással csinálnak éjszaka nappalt, és nagyon halvány fénnyel nappal holdfényes éjszakát. S mivel a nyitvatartási idő napi nyolc óra, mindezt két műszakra osztják, így két adag kiwimadár van, egy délelőtti és egy délutáni műszak.

A pavilonban viszonylag hamar hozzászokik az ember szeme a gyenge fényhez, és már lehet is keresni az üveg túloldalán a kiwiket. Fotózás kizárva (vakuzni szigorúan tilos), videózáshoz pedig ajánlom a SONY féle 0-luxos marslakózöld inframegvilágítós éjszakai üzemmódot, azzal talán látszani is fog valami a képen (ha más nem, a piros felvételt jelző led üvegről visszaverődő fénye). De leginkább hagyatkozzunk a szemünkre. Ezek a kis madarak nagyon viccesen szaladgálnak fel-alá és matatnak az aljzaton. két erős, tömpszli lábuk, egy nagy gombóc testük, és egy kis gombóc fejük van, rajta egy szívószálhoz hasonló csőrrel. Szárny nuku, repülés kizárva.

Miután jót nevettünk e madár anatómiáján, megnéztük a park többi részét is. Van egy tavas-mocsaras rész is, ahol leginkább kacsákat és Pukekókat(!) lehet látni, majd kisebb kalitkákban néhány tengerparti madárfaj következik. További nagyobb szám még a Kea, ami egy a Déli szigeten őshonos nagytestű, rendkívül intelligens papagájféle, ami nagyon fontosnak érzi, hogy mindent darabokra szedjen erős csőrével. Ez a tulajdonsága amúgy nem a bezártság miatt fejlődött ki, mert a vadonban ugyanezt teszi. Simán csak rendkívül kiváncsi természetű.

Végül van még egy nagyobbacska zárt röpde, amelyikbe be lehet menni, és így egy kis erdőben találtuk magunkat, ahol többféle madár is lakik, őket így közvetlen közelről lehet jól megnézni. Van itt nagytestű erdei galamb, több kisebb madárkák, fürjek, kacsák, stb. Itt is lehet időzni egy kicsit. Innen már csak a szuvenírbolt van hátra, az viszont nem nagy szám, de adományokat lehet nyugodtan hagyni, attól nem lesz rosszabb a madaraknak.

Összességében a hely hamar végignézhető, és értelemszerűen inkább azoknak ajánlom, akiket a madarak le tudnak kötni, így nyugodtan lehet tervezni mást is aznapra.

Nincsenek megjegyzések: