2007. augusztus 1., szerda

Aszpartám

Nemrégiben olvashattunk a hírekben egy 25 éves Wellingtoni nő, Abigail McCormack történetét, akinek furcsa rágógumizási szokását (4 csomag cukormentes rágó egy nap) leszámítva semmi gondja nem volt, mígnem hirtelen súlyos izomgörcsei, szívritmuszavarai, és még egy sor súlyos tünete jelent meg, ám az orvostudomány több hónapnyi vizsgálat után sem találta betegsége okát, miközben tünetei csak súlyosbodtak . Kétségbeesésében az Internetet kutatva talált rá egy weboldalra az aszpartám mérgezés tüneteiről. Az ott olvasottak hatására abbahagyta a rágózást, és csodába illő módon másnapra teljesen felgyógyult.

Számára ez az életmentő információ egy már tizenöt éve az aszpartám ellen kampányoló amerikaitól, Betty Martini-től származott, aki most épp Új-Zélandra látogatott az eset kapcsán.

Mrs Martini küldetésének érzi, hogy megszabadítsa a világot a szintetikus édesítőszerektől, amelyek, állítása szerint egy seregnyi halálos betegségért felelősek. Nem csoda, hogy "elhűlt", amikor megszámolta egy Wellingtoni vegyesbolt polcain sorakozó cukormentes termékeket:

"Ez az anyag egy halálos méreg.
Láttam epilepsziásokat kigyógyulni a rohamaikból, és schlerosis multiplexben szenvedőket felkelni a tolókocsiból amikor abbahagyták a diétás üditők fogyasztását."


Az aszpartám, amit különféle márkaneveken ismerhetünk, több, mint 6000 élelmiszer és üditőital alkotóeleme, köztük jégkrémek, szénsavas üdítők, sportitalok és fogkrémek is vannak.

Az Új-Zélandi Élelmiszerbiztonsági Hatóság azonban egyelőre nem találta tudományosan alátámasztottnak a termék veszélyességével kapcsolatos állításokat. Egyelőre csak egy ritka örökletes betegségben, a fenilketonuriában szenvedők esetén bizonyított a veszély.

Ugyanakkor tudni lehet, hogy ez a vegyület szervezetünkben többek közt fenilalaninra és metanolra bomlik, melyből az előbbi okozza az ismert veszélyt, míg az utóbbi formaldehiddé, egy erős idegméreggé alakul. Kis mennyiségben ugyan nem feltétlen kimutatható a hatása, ám mindenképpen erős stresszfaktor a szervezet számára, még jónéhány csepp ama bizonyos pohárba, amit nem célszerű megvárni, míg megtelik.

Mivel az aszpartám mögött nagy üzlet van, csak remélhetjük, hogy mihamarabb hatóságilag is korlátozzák a használatát, addig is tessék jobban odafigyelni, és lehetőleg minél kevesebbet fogyasztani belőle.

1 megjegyzés:

Immacolata írta...

Szerencsére borzasztóan utálom az ízét. Sokan azt mondják, hogy nincs különbség, de én érzem, simán kiérzem akkor is, ha előtte nem tudtam róla. Úgyhogy minket családilag nem fenyeget a mérgezés (szegény népem csak olyat kap amit én is szeretek...)

Egyébként büszke vagyok rád, hogy nálad jut minden napra egy mese. Jövök is olvasni serényen.