2007. július 12., csütörtök

D-vitamin

Új-Zélandon - az Antarktisz feletti ózonlyuk miatt - rendkívül magas az UV sugárzás, ami jelentősen növeli a bőrrák kialakulásának veszélyét. A helyi egészségügyi irányelvek szerint a napozást a lehető legnagyobb mértékben kerülni célszerű.

Ugyanakkor Robert Scragg, az Aucklandi Egyetem egyik vezető kutatója szerint a bőrrák elleni kampány hatására a kevesebb napozás következtében D-vitamin hiány alakulhat ki az Új-Zélandiakban, kiváltképp a sötétebb bőrszínű emberekben. Állítása szerint a szervezetünk a D-vitamin 90 szükségletének százalékát a napfény segítségével állítja elő.

Nemzetközi kutatások kimutatták, hogy az alacsony D-vitamin szint megnöveli a csontritkulás, a mell- és a bélrák, a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a sclerosis multiplex, a TBC és a légzőszervi betegségek kockázatát.

Ez azt jelenti, hogy a leginkább fehér bőrűeket veszélyeztető melanóma elleni buzgó kampány a sötétebb bőrszínűeket nagyobb veszélynek teszi ki egy sor D-vitamin hiány okozta betegséggel szemben.

Dr Scragg szerint Új-Zéland három dolgot tehet a krónikus D-vitamin hiány ellen: megváltoztathatja a napozással kapcsolatos közegészségügyi irányvonalát úgy, hogy a sötétebb bőrűek figyelmét felhívja a számukra szükséges napozásra, esetleg népszerűsítheti a tejet, a gyümölcsleveket és a gabonaféléket, vagy növelheti a D-vitamin mennyiségét a boltban kapható multivitamin tablettákban (akár a jelenlegi mennyiség hússzorosára is).

Személy szerint nekem a kampányolós változat tetszik, mert nem hiszek a szintetikus vitaminok hatásosságában. S ha már választani kell a bőrrák vagy a D-vitamin hiánybetegségek között, akkor inkább maradnék egészséges, köszönöm. Egy kiegyensúlyozott étrenddel amúgy sok egyéb nyomelem és vitamin hiánybetegségei is elkerülhetőek. A napfényre meg - még ha óvatosan is, de szüksége van az embernek. Napozni pedig reggelente tessék, akkor még friss, finom a nap, és kevésbé harapós.

Nincsenek megjegyzések: