2007. augusztus 6., hétfő

Bezár a röpde

A napokban zárják be az Aucklandi Állatkert röpdéjét, hogy a helyén egy sokkal nagyobb, összetettebb kiállítást alakíthassanak ki. Ahogy az a hírekből is kiderül, a madarak nem könnyítik meg a röpde kiürítését....

Igencsak trükkös feladat összeszedni egy röpde összes lakóját. De most nincs mese, az Aucklandi Állatkert 50 méter magas röpdéjét ki kell üríteni, mielőtt végleg bezárnák szerdán.

A megoldást a 45 őshonos madár befogására a finom csalétkekkel, kesudióval és az őshonos Puha növénnyel megrakott kalitkák hozták. No persze így sem egyszerű a feladat, mivel némelyik madár nem akart lejönni a magasból, amikor látta, hogy a barátait odalenn csapdába ejtették. A személyzet viszont nagyon rafinált és türelmes, és nagyon étvágygerjesztő finomságokkal tud előrukkolni.

A 15 éves röpde helyére fog kerülni a "Te Wao Nui", azaz Az Élő Birodalom, az állatkert eddigi legnagyobb vállalkozása. A 16 millió dolláros projekt öt őshonos növényeket és állatokat tartalmazó ökoszisztémát fog bemutatni, azok kultúrális vonatkozásában, közel 2 hektáros területen. Az öt ökoszisztéma a Tangaroa (óceáni élet), Te Ao Kohatu (szigetvilág), Wai Maori (természetes vizek), Tane Mahuta (az erdő) és Te Waka a Maui (Déli Sziget) lesznek. Az erdei ökoszisztémában egy éjszakai pavilon is lesz a Kiwi és más éjszakai állatok bemutatására.

Mivel az ökoszisztémákat a maguk teljességében alakítják ki, a látogatók a valóságos Új-Zélandi élőhelyek élményét élhetik majd át a város elhagyása nélkül. Ez egy egyedi lehetőség lesz a nyilvánosság számára az őshonos fajok hihetetlen változatosságának megismerésére. A Te Wao Nui 75 madár, hüllő, kétéltű és puhatestű fajt, valamint több, mint 100 növényfajt fog bemutatni, némelyikük jelenlegi kiállításokból kerül majd át.

Az építkezést jövő Márciusban kezdik meg, és 2010-ben fogják befejezni. Addig pedig a bezárásra váró röpde lakói az állatkert kisebb röpdéiben fognak lakni.


Kitartás, madárkák, már csak két és fél év, és elkészül a tágas lakhelyetek mindenki örömére!

Nincsenek megjegyzések: