2007. augusztus 21., kedd

Kawakawa

Az Új-Zélandi eredetű gyógynövények témakörében a Manuka és Tanekaha fák után most következzen a Kawakawa fa egészségünkben betöltött szerepének ismertetése. Úgy nézem még egy hatásos természetes segítségre sikerült rálelni...


Növénytani neve: Macropiper excelsum
Ismertebb nevei: Kawakawa, Új-Zélandi bors

A Kawakawa az egyik legegyszerűbben felismerhető Új-Zélandi natív növény. A hagyományos Maori orvoslás (Rongoa) egyik legfontosabb gyógynövénye volt. A Kawakawa napjainkban is népszerű gyógyító, frissítő hatása miatt.

A Kawakawa leveleit gyakran használták leforrázva, főzetet készítve belőlük, vagy egyszerűen megrágva, gyomorfájdalom és emésztési problémák, főként túlzott ételfogyasztás hatásainak enyhítésére. A Kawakawa leveleivel alkalmanként kezeltek zúzódásokat, rheumát, idegfájdalmat, csalánkiütést és ekcémát is.

A Kawakawa ezen kívül étvágygerjesztő hírében is áll, enyhén kesernyés íze valószínűleg hozzájárul ehhez. A gyökerét rágva a hasmenés kezelésére alkalmas.

A Kawakawa forró főzetét régóta használják megfázás és influenza ellen, ami részben összefügghet az ilyen főzetek légzéskönnyítő hatásával. Az illóolajnak köptető hatása is van, amely a feltételezett mikróbaölő hatással együtt hozzájárul a növény hatásosságához a megfázásos, influenzás, köhögéses esetek és mellkasi problémák enyhítésében.

A Piperaceae (borsfélék) családjának közös vonása belsőleges használat esetén a keringésre gyakorolt élénkítő hatás. Megfelelő adag Kawakawa kivonat elfogyasztása hasznosnak bizonyulhat fagyás, visszerek és gyenge vérkeringés esetén.

A Kawakawa levél használata során gyűjtött tapasztalatok, az illóolajokkal kapcsolatos ismeretek, és klinikai praxis gyakorlata alapján emésztésserkentő, görcsoldó, gyulladáscsökkentő hatásai is valószínűsíthetőek. Mikróbaölő, és keringést serkentő hatásai úgyszintén valószínűsíthetőek.

A növény használatával kapcsolatos feljegyzések tanúsága szerint Új-Zélandon széleskörben használták mind az őslakosok, mind az Európai telepesek, legalább százötven évre visszanyúlóan. Egyetlen mellékhatása, ellenjavaslata, vagy gyógynövény-gyógyszer kölcsönhatása sincs feljegyezve ezidáig.

Nincsenek megjegyzések: