2007. augusztus 15., szerda

Orvosi vizsgálat

Amint azt már ILAP is megírta, az Új-Zélandi vízumokhoz egy kötelező orvosi vizsgálaton kell átesni. A vizsgálatot Magyarországon csak három orvos (kettő Budapesten, egy Szegeden) valamelyikénél lehet elvégeztetni. Az NZIS honlapján közzétett panel doctors oldalon található ezen orvosok elérhetősége. Mi felhívtuk mindkét Budapesti dokit, végül Dr. Böröcz Zoltánt választottuk, csak mert kevésbé volt körülményes a telefonos egyeztetés során, és nem akart minket egész napos kórházi ücsörgésre kárhoztatni.

A vizsgálatokat megelőzően HIV, valamint Hepatitis B és C teszteket kell csináltatni, például az ÁNTSZ-nél lehet ilyet, de a paneldokiknál ezt fogják is mondani. Ahogy azt vártuk, minden tesztünk negatív lett. (Kész szerencse, hogy IQ tesztet nem csináltak.:)

Az orvosi vizsgálathoz feltétlen szükséges fejenként egy kinyomtatott "Medical and Chest X-Ray certificate form" nevű űrlap, amely az NZIS honlapjáról tölthető le, valamint három igazolványkép, útlevél, és (2007 nyarán, SOTE belgyógy klinikán éppen) 17 000 Ft készpénz.

Két hétre előre jelentkeztünk be, reggel fél kilencre. Sorba nem kellett állni, viszont az igencsak hosszú kérdőív kitöltésével, valamint a vizsgálatokkal azért eltelt a délelőtt, pláne, hogy közben a telefonjaira válaszolt a doki. A vizsgálathoz vizeletmintát kellett leadni, és vért is vettek (kicsit több, mint 1 decit) - a máj és enzim funkciók ellenőrzésére, és a Szifilisz tesztre (mondjuk ez utóbbit akár az ÁNTSZ is megtehette volna, csak ott nem pipálták be valamiért). Ezután a doki végighallgatta, végigkopogtatta a tüdőnket, és ellenőrizte a nyirokcsomókat, vérnyomást mért, stb. Az utolsó vizsgálat egy mellkasröntgen volt, utána el is jöttünk. Az eredményeket másnapra igérték, lezárt, hitelesített borítékban, hogy az NZIS se köthessen bele.

Kérdeztük a dokit, hogy mostanában mennyi hozzánk hasonló vendége van, mire mondta, hogy tavaly például tíz sem volt, idén viszont már januárban tizen voltak Új-Zélandi vízum miatt vizsgálaton, és azóta is jönnek az emberek rendesen, szóval - hosszú, bürokratikus bevándorlási intézményrendszere ellenére - igencsak felkapott lett Új-Zéland az elmúlt pár hónapban.

A vizsgálat eredményével egyben meg is lesz (vélhetően) az összes, vízumkérelemhez szükséges okmány. Az NZIS-től egyelőre nem hallottunk újabbat, így gondolom továbbra is szorgalmasan állítják össze a vízumkérelmünk mellé csatolandó igazolások listáját, hogy hamarosan jól elküldhessék nekünk.

Nincsenek megjegyzések: