2007. augusztus 15., szerda

Tanekaha

Nemrégiben írtam a Manuka növény gyógyhatásairól egy cikk kapcsán. Ennek hatására aztán arra gondoltam, hogy érdemes lenne utánanézni, hogy milyen csodaszerek teremnek még Új-Zéland erdeiben. Nos, van még jónéhány, úgyhogy lesz még miről írnom. De nézzük is mindjárt, hogy mit lehet tudni a Tanekaha fáról.

Növénytani neve: Phyllocladus trichomanoides. Ismertebb nevei: Tanekaha, Zellerfenyő, Toatoa

A Tanekaha egy lassan növő, örökzöld tűlevelű Új-Zélandi növény. A "Zellerfenyő" megnevezése a fa zellerszerű levélzetéből jön. Eredetileg cserzésre és vöröses-barna festékként használták fel.

Vérzéscsillapító és mikróbaölő hatása miatt gyógyszerként is használták a Maorik és a korai Európai telepesek. A belső kérgéből készített főzetet hasmenés, vérhas, és belső vérzések kezelésére használták. Leveleivel görvélyes (nyirokcsomó megnagyobbodásos) megbetegedéseket kezeltek. Külsőleg égések, kelések, tályogok és fertőző eredetű megbetegedések kezelésére volt használatos. A csersav mikróbaölő hatása jól dokumentált, hatásosnak bizonyult egy sor baktérium, gomba és vírus ellen is.

A vérzéscsillapító és mikróbaölő hatások kombinációja szájvizek ideális adalékává teszi ezt a növényt. Az erős vérzéscsillapító hatás segít a fogíny feszesen tartásában és gyógyításában, míg a mikróbaölő hatása segít a fogszuvasodásért felelős baktériumok eltávolításában, valamint gyógyítja a fogínygyulladást is. Laboratóriumi tesztek kimutatták, hogy a Manukából és Tanekahából összeállított oldat hatásosan küzd a gyakori száj-baktériumok (bizonyos streptococcus és actinomyces törzsek) ellen.

A legszebb, hogy mindeközben nincs semmilyen ismert mellékatása.

Nincsenek megjegyzések: