2007. augusztus 3., péntek

Tojás-matrjoska

Van olyan, amikor a természet teljesen váratlant produkál. Mint például ezt a tojást a tojásban, amit egy Aucklandi lakos talált reggelikészítés közben. Igencsak meglepődhetett, amikor a tojást feltörte, és a szokásos tartalom mellett volt benne egy másik, kisebb tojás. Azért túlzásokba sem esett a természet: a kisebb tojásban már nem volt újabb meglepetés, csak egy azonos méretű tojássárgája.

A szakértők szerint az eset rendkívül ritka, de van már ilyen eset dokumentálva. 2004-ben Új-Dél-Wales-ben jelentettek hasonlót, és a világ más tájain is előfordult már. Olyankor tud előfordulni, amikor a tojásképződés folyamatát valami megzavarja, és a már kész tojás visszakerül az előző fázisba, ahol egy újabb tojás belsejébe kerül.

A rekord-sztorija egy svájci dokinak van: egy tojásrakási nehézségekkel küzdő hullámospapagáj röntgenképén három tojást látott, elmondása szerint "a harmadik tojás egy normálishoz képest nagyjából egyharmadnyi mérettel, teljesen kialakult tojáshéjjal egy másik tojáson belül volt."

Hozzátette, "a madár jól van."

Vicces lehet egy ilyen belső tojásban lévő madárkának kikelni, mert mire meglátja a napfényt, egy nem várt testvérre is szert tesz :)

Nincsenek megjegyzések: