2007. október 11., csütörtök

Mentsd meg a delfineket...

Ez a hét mostmár menthetetlenül letargikusra sikerült az elmúlt két nap bejegyzéseivel, így már senkit sem fog váratlanul érinteni a mai adag. Remélem azért még visszajöttök olvasni, ígérem vidámabb dolgokról is fogok még írni...

Most viszont a tengeri emlősöket fogjuk boncolni. Na jó, nem mindet, csak a Northland-i Waipu beach-en napokban partra vetődött bálnatetemet. Sőt, azt is inkább meghagyjuk a hatóságoknak. Így kicsit belegondolva azért nem lehet egyszerű feladat egy több tíz tonnás egyed földi maradványait eltakarítani a partról, mielőtt magától hullana szét... de ennyi talán elég is a pórul járt bálnáról, aki nyugodjék békében.

Vannak viszont még nagyon is élő, mégis, a kihalás szélén vergődő delfinfajok Új-Zéland tengereiben. Két faj, a Maui és a Hector delfin csak errefele él, sajnos egyre csökkenő egyedszámban. Eme kis termetű delfinfajok kifejlett példányainak mindössze 1,4 méteres a testhossza. A Maui delfinek a Hector delfinek alfaját képezik, ez utóbbiaknak kb. 7000, míg az előbbieknek mindössze 111 példányuk maradt fenn, ezzel lassan elérik azt a kritikus számot, amely alatt gyakorlatilag kihaltnak tekinthető a faj, mivel alacsony utódnemzési arányuk miatt a populációjuk gyors ütemben összeomlana.

Legnagyobb ellenségük a halászháló, amely évente hozzávetőleg100 példány haláláért felelős. A WWF petíciója ezen hálók használatának teljes tiltását szorgalmazza a delfinek által látogatott vizeken.

A Hector delfinekkel amúgy testközelből is lehet barátozni, kint a nyílt vizen. Csak remélhetjük, hogy ez az élmény még sokaknak megadatik a jövőben is, mert ha most a halászhálók győznek, akkor a delfinek helyett hamarosan már csak a "Viszlát, és kösz a halakat" üzenet marad.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

Nem messze tolunk, a Curio Bay-nal lehet uszni a delfinekkel. Tok jo szorfos hely, s csodaszep a videk :)