2008. február 26., kedd

Devonport

Miután már napok óta szemezett velünk az öböl túloldalán magasodó Mt. Victoria kicsiny vulkáni kúpja, ma úgy döntöttünk, eljött az idő, hogy közelebbről is megnézzük. Nosza, felültünk a Devonport-i kompra, s tíz perc múlva már odaát is voltunk.



Devonport Auckland egy hangulatos, alacsonyabb fordulatszámú városrésze, tele százéves épületekkel, amik amolyan viktoriánus kinézetet kölcsönöznek neki. Egy sétára pont kellemes, gondoltuk megnézzük feljebbről is, úgyhogy már caplattunk is a vulkáni kúpocskájának teteje felé.

Auckland egyébként tele van ilyen nem túl magas (talán pár száz méteres), mégis égbekiáltó vulkáni eredetű dombokkal. Ezeket általában csak fű borítja, itt-ott néhány kisebb fával megtoldva, többségük a mai napig is legelőként üzemel. Csak hogy a híresebbeket említsük, Mt. Eden és One Tree Hill, no meg a mai célpontunk, Mt Victoria.

Ahogy mentünk felfele, egy rövid meredekebb szakasz után már kaptuk is az egyre jobb panorámát, először North Shore ötlött szembe, majd a távolabbi szigetek, a Great Barrier Island, Waiheke és a Rangitoto is előkerültek, ahogy az ösvény ívelt felfele, végül pedig egész Kelet-Auckland és a belváros, valamint távolabb nyugatra, az öbölhíd irányában a Waitakere Ranges. Közben jött egy kis eső is, de ahogy azt kell, öt perc múlva újra sütött a nap. Sőt, láttuk, hogy az esőfolt épp melyik városrészt áztatja.

Miután jól kipanorámáztuk magunkat, megnéztük, ahogy dokkolnak egy veszett nagy konténerszállító hajót, még sétáltunk egyet az alant fekvő városkában, s már húztunk is vissza a komppal a pörgős oldalra, hm, pörögni tovább.

Nincsenek megjegyzések: