2008. március 6., csütörtök

Időhúzás

Ma átugrottunk Hendersonba (itt van a szomszédban), hogy beadjuk a visitor permit kérelmünket, amivel további három hónappal meghosszabbíthatjuk tartózkodásunkat, ezzel esélyt adva az amúgy kérelmek tengerében úszó bevándorlási hivatalnokoknak, hogy kihalászhassák és feldolgozhassák a mi residency kérelmünket is.

Mit mondjak, a hivataltól valamiért kicsit többet vártam, mint hogy egy életunt, ránézésre távoli országból érkezett hölgy ad egy borítékot, amibe belehajíthatjuk a dokumentumokat, de biztos bennem van a hiba. Mindenesetre a bizalom részemről nem alakult ki, így útlevél helyett csak másolatot raktam a paksamétába, merthogy az is elegendő, s így legalább nem kanászodik el véletlenül sem az egyik legfontosabb iratunk. Legfeljebb majd csak a plusz külön papírral együtt lesz érvényes az útlevél.

A hivatalos oldalról egyébként annyit kell tudni, hogy érvényes magyar útlevéllel legfeljebb három hónapig lehet látogatóként Új-Zélandon tartózkodni, amit viszont kétszer lehet hosszabbítani további max három-három hónappal. Egy ilyen hosszabbítási kérelem egy néhány oldalas űrlapból áll (neve, címe, rövid indoklás, egészségi állapota, útlevele, otthoni személyi ig. száma, fizetési mód, stb.), valamint csatolni kell hozzá fejenként egy igazolványképet és néhány a kérelem indokát alátámasztó dokumentumot, ami az esetünkben egy bankszámla kivonat (hogy van miből nyaralni itt), valamint egy repjegy foglalás, ami azt hivatott igazolni, hogy lesz hogyan hazajutni, ha vége lenne a játéknak.

A legtrükkösebb ez a repjegy foglalás volt, merthogy van egy elektronikus jegyünk, ami ugyan ingyér módosítható, csakhogy az perpillanat április közepi visszaútra van befoglalva, biztos ami biztos. A kérelem elbírálása viszont akár 4 hét is lehet, így ha előre átfoglalnánk júliusra, akkor azon valószínűtlen kimenetel esetén, ha mondjuk fityiszt mutatnának nekünk, már túl késő lenne visszafoglaltatni az addigra teljesen megtelt járatokra. Na ezért nem árt, ha van beépített emberünk otthoni utazási irodánál, aki csinált nekünk simán dupla foglalást, hogy a kecske is meglegyen meg a káposzta is jóllakjon, vagy hogy van ez.

Na, szóval, most ilyenekkel játszunk, csak mert a vízumosztály malmai lassan őrölnek.

2 megjegyzés:

CsPeter írta...

Haliho,

Új Zéland felé haladva éppen ott tartok, hogy hogyan, hol vegyem meg a repjegyet, ti hogyan csináltátok?

Főleg az érdekelne, hogy miként lehetne open ticket-et venni, vagyis olyan jegyet, aminél változtathatom a visszaút időpontját, még nem találtam olyan jegyet, ahol ez a módosítás ingyenes lenne. Ti hogyan utaztatok, hol vettétek a jegyet?

Thanks,

Peter

Pukke írta...

Szia,

Mi még négy hónappal az indulás előtt csináltattunk foglalást, akkor három közül a legolcsóbb a Korean Air volt, de ott még várólistásak voltunk egy ideig, így kicsit rezgett a léc. Végül mire a jegyet ki kellett fizetni, az összes járatot is visszaigazolták.

A jegy módosíthatósága a légitársaságtól függ, ez is szempont volt a választásnál, de inkább mázli, hogy pont a legolcsóbb volt egy éven belül szabadon módosítható. Cserébe visszaúton egy éjszakát Szöulban kell tölteni, amit valószínűleg kibírunk majd.

Az utazási irodát csak azért nem írom meg, mert inkább azon múlt a dolog, hogy ismerősön keresztül intéztük. Ha az utcáról megyünk be, nem valószínű, hogy ugyanezt a flexibilitást kapjuk.

Egyszóval egyértelmű tanácsot nem tudok adni, csak azt, hogy érdemes odafigyelni ezekre a részletekre is, és bőven előre kell gondolkozni.