2008. június 11., szerda

Fentről nézve

Egyik kedvenc napi olvasmányom a googlesightseeing.com, ahol a Google Maps és Google Earth-ből ismert, "légből kapott" felvételeken, az apró részletekben fellelhető érdekességekről, jelenségekről írnak, mindig valamilyen szemantikus környezetbe helyezve, párhuzamokkal, hasonlóságokkal összevetve.

Tegnap az Auckland-i Sky Tower-ről írtak, ha nem is sokat, de például megemlítették, hogy van egy másolata Macau-ban, amit annak tulaja csak azért épített, mert megtetszett neki az Auckland-i torony, és akart egyet magának is. Persze az valamivel magasabbra sikerült, gondolom kompenzálnia kellett valami egyéb méretbeli hiányosságot.


De térjünk vissza a Sky Towerhez. Az iromány hatására ugyanis gyorsan lecsekkoltam Google Earth-ben (lat -36.848508, lon 174.762182), hogy még mindig ott van-e, és képzeljétek, igen. Sőt, a felvételt olyankor készítették, amikor a torony árnyéka épp három utcával délebbre volt, mint maga a torony, ami eme árulkodó jel nélkül felülről nézve nem is tűnne olyan magasnak, mint amilyen.

Nincsenek megjegyzések: