2008. június 20., péntek

Fáknak népe

Teljesen véletlenül leltem rá a Tree People oldalra, ami egy a Genesis Energy égisze alatt futó "sok kicsi sokra megy" üzenetet közvetíteni próbáló karbonfútprint (van erre szép magyar szó?) csökkentető oktató valami.

Az oldal alapötlete, hogy lehet virtuálisan fát ültetni, ami utána akkor növekszik, ha bevállalunk egy-egy kis dolgot, amivel csökkenthetjük felesleges energia felhasználásunkat. Bár jelenleg összesítések még nincsenek az oldalon, de láthatóan az lesz a cél, hogy számszerűleg megmutassák a nagyközönségnek, az egyén szerepvállalásának jelentőségét a szénkibocsátás csökkentésében.

Fogalmazhatunk úgy is, hogy megpróbálnak felelősséget csepegtetni a fogyasztó tudatába. No persze valószínűleg az ajándékeső (amit a szerencsések fájára költöző kokako madár hoz) is motiválja az e-erdészeket, de kétségkívül, eközben nevelő hatással is bírhat az oldal.

Kicsit visszás, hogy épp a Genesis Energy az oldal szponzora. E cég ugyanis arról hírhedt errefele, hogy Új-Zéland egyetlen csúnya nagy széntüzelésű erőművét, a Huntly erőművet üzemelteti. Bár ezt pukekós reklámai kapcsán majdnem elnéztük neki, mégis ez volt az első dolog, ami eszembe jutott. A felelősség hárítása témakörben ezt az ellentmondást próbálják meg feloldani azzal, hogy ugye az erőmű nélkül nem lenne elég energia, így tessék csökkenteni a felhasználást, és mi vígan lekapcsoljuk a füstgyárat.



Akárhogy is lesz, a következő héten fűtés helyett pulcsit húzok, ahogy eddig is tettem, mert ettől növekszik az e-kauri.

Nincsenek megjegyzések: