2008. június 27., péntek

Újra repült a röpképtelen kakapó

A bulvármagazinba illő szalagcím ne tévesszen meg senkit, nem valami evolúciós ugrásról lesz szó. A helyzet ennél sokkal egyszerűbb.

A kakapó hányattatott sorsáról már értekeztem néhányszor, így azt már tudjuk, hogy milyen becsben tartják a világ egyetlen röpképtelen és egyben legnehezebb papagájfajának utolsó nyolcvanegynéhány hírmondóját.

Nem csoda, hogy az idén kikelt hét kakapó csibéből médiasztárok lettek. Sőt, mivel a kakapó utolsó menedéke távol van minden infrastruktúrától, a csibéket a jobb ellátás végett már megutaztatták egyszer, most pedig arról szólt a hír, hogy visszarepültek a szigetükre.

Na, az ilyen kivételes alkalmakkor, természetes képességeik hiányát ellensúlyozandó, szálltak helikopterre és repülőre, ami szerintem van annyira mulatságos, mint amikor a kocsi húzza a lovat. De hát az idők változnak, s manapság már az állatoknak (már amennyien megmaradtak) is jár a komfort.

Az idei kakapó csibék amúgy Nelsonban, majd mégegyszer útban hazafele, Invercargill-ban is közszerepeltek egy kicsit. A publicitás fontos, a csibék pedig nem bánták, így sokaknak megadatott, hogy élőben is láthassanak kakapót. Múlt vasárnap mindössze hét óra leforgása alatt több, mint 3000-en lesték meg, ahogyan "Rooster" és "Jovi" szórakoztak, "Po" pedig bemutatta frissen szerzett mászó képességét. A legtöbben ledöbbentek a kakapó méretén (merthogy elég nagy), a gyerekek pedig imádták, ahogy a madarak játékosan kergetőztek.

Azóta visszarepültek (helikopterrel) a jelenleg hófödte Whenua Hou szigetre, ahol még egy ideig kis röpdéjükben szokják a terepet, mielőtt kiengedik őket a vadonba, hogy felnőtt kakapóként folytassák küldetésüket.

1 megjegyzés:

Immacolata írta...

http://www.youtube.com/watch?v=VVqKBopmHVY&feature=related

buksiznád?