2007. december 19., szerda

Ajándékötletek

Megint nyakunkon a Karácsony, és vele a vásárlási láz. Kifogytunk az ötletekből, nincs időnk és türelmünk értelemes ajándékok után caplatni, így kétségbeesésünkben már minden sz@rt összevásárolunk, csak hogy megajándékozhassuk szeretteinket "erről pont Te jutottál eszembe" kísérőszöveggel, mire ők aztán jól beteszik a fa alá figyelmességünk sztereotíp jelképét, majd annak rendje és módja szerint még kétszer találkoznak a becses ajándékkal: amikor vége van az ünnepeknek, és megtalálják a fa alatt, végül amikor kidobják.

Eközben a világ nagyobbik része olyan alapvető dolgokat nélkülöz, amelyeket mi saját környezetünkben észre se veszünk, mert megszoktuk, hogy van. Gondolok itt olyan közhelyekre, mint a fedél a fejünk fölött, étel a tányérunkon, és hasonlók.



Az Oxfam nemzetközi segélyszervezet Új-Zélandon ezzel a kedves kampánnyal hívta fel a figyelmet e helyzet visszásságára, egyben egy remek lehetőséget ad arra, hogy olyan ajándékkal lephessük meg szeretteinket, aminek haszna is van, nem kell kidobni, és biztosan örülni fog neki valaki. Az ajándékozás mikéntje abban áll, hogy mondjuk vehetünk egy pár (élő) tyúkot ajándékba, amiről szerettünk egy papírt kap, míg a tyúkokat olyasvalaki kapja, akinek a megélhetése múlik ezen. Szerettünk nem járt rosszabbul, mert a zoknit vagy a mécsest úgyis kidobta volna, ám eközben a 12 dollárunkat hasznosan költöttük el. Hát ennyi.

1 megjegyzés:

cptstraw írta...

Helloka!
Hát ez csúcsszupi. Köszi szépen.
Üdv: cptstraw