2007. december 18., kedd

Pohutukawa

Ez a bejegyzés most két okból és céllal is készült: egyik, hogy régen írtam már növényekről, másik meg, hogy nyakunkon a Karácsony. Következzék hát a nem mindennapi, de mindenképp őshonos Új-Zélandi növény, a Pohutukawa leírása, saját interpretációmban.

Növénytani neve: metsiderosis excelsa
Ismertebb nevei:Pohutukawa, Új-Zélandi Karácsonyfa

A Pohutukawa fa széles, félgömb forma koronájával, és élénk vörös virágaival cseppet sem emlékeztet a tipikus karácsonyfára, mégis az Új-Zélandi Karácsonyfaként emlegetik.

Nos igen, December végén, az Új-Zélandi nyár legnagyobb hevében nem sokáig bírná a strapát egy szerencsétlen tűlevelű fenyő, így kellett valami természetesebb jelkép az ünnepekre. S mi sem lehetne jobb egy olyan növénynél, amelyik karácsonyra pont feldíszíti saját magát, telistele gyönyörű karmazsin virággombócokkal. Így még az sem kérdés, hogy milyen színű legyen idén (is) a karácsonyfa. Na jó, igazából csak a virágait használták dekorációnak, így inkább a magyalt helyettesítette a korai telepesek karácsonyán, de a név az ragadósnak bizonyult.

Kemény anyaga miatt hamar rájöttek a régiek, hogy a pohutukawa hajóépítésre is kiváló, így rendesen megtizedelték az őshonos erdőit. Sajnos az ausztrál import oposszumok előszeretettel rágják csutkára a leveleit. Mindezekért némi védelemre szorul, de szerencsére mára már nagy becsben tartják, és ugyanakkor elég strapabíró fajta is. Igazi sziklamászó őstehetség, a leglehetetlenebb helyeken, extrém körülmények közt is könnyedén megtelepszik, így ugyanolyan jól bírja a tengerparti sós szeleket, mint a tápanyagban szegény kiugró sziklákat, sőt, vulkanikus kőzeten is az elsők közt veti meg a lábát, izé a gyökereit.

Természetesen gyógyhatása is van neki: A leveléből és belső kérgéből készített főzetet hasmenés ellen kortyolták, de torok- és ínygyulladásra, fogfájásra is használták.

További sok szép kép és info emitt, egy a fával foglalkozó remek oldalon található.

Nincsenek megjegyzések: