2007. július 10., kedd

Új Zéland rejtett osztályai

A minap egyik kedvencemen, Lipi blogján olvastam egy bejegyzést, amelyben azt ecsetelte, hogy milyen jó érzéssel tölti el, hogy a Raglan törzsbe tartozik, amely a legszabadabb Új Zéland nyolc rejtett osztálya közül. A dolog egyből el kezdte furdalni a kiváncsiságom, hát utánaolvastam.

Az "A guide to 8 Tribes : the hidden classes of New Zealand" című könyv a "tipikus Kiwi" mítoszát hivatott ledönteni, bemutatva a Kiwi társadalom árnyaltságát. Hozzáteszem, ugyanez az árnyaltság jellemző máshol is, de itt kifejezetten Új-Zélandi környezetre lett igazítva, kissé irónikus, néhol talán bántó, de egyben szórakoztató hangvételben. A könyvet egyelőre még nem olvastam, de azért megosztanám veletek a weboldalon angolul olvasható alapvető ismérveket, ki-ki választhasson magának egy megfelelő törzset, akár még mielőtt partot érne Új-Zélandon.

A North Shore törzs: A teljesítési kényszer
A nagy külvárosi dzsungel ambíciózus, keményen dolgozó, jelzáloggal igencsak terhelt lakosai, akiknek a külsőségek fenntartása létkérdés. A dzsungelben úgy érvényesülnek, hogy szakadatlan előre haladnak mind a munkahelyi szamárlétrán, mind új autó, új ház, új utca, új városrész tekintetében.

Előfordulásuk: általában ingázó külvárosokban láthatóak, és irodákban, fitness termekben, valamint bevásárlóközpontokban gyülekeznek.

Megkülönböztető jeleik: új autók, új játékok, hosszú ingázás, trópusi vakációk, stressz-okozta egészségügyi problémák.

A Grey Lynn törzs: Az Entellektüellek
A magasan képzett értelmiségiek, akik az eszméket nagyobbra értékelik az anyagi dolgoknál, és elmélkednek életük minden mozzanatán. Legbecsesebb tulajdonuk egy kortárs festmény, filmfesztiválokra járnak, titokban több meleg és Maori barátra vágynak, bűntudatuk van, ha az ingatlanárakról beszélnek, és félnek a lelkük mélyén megbúvó rögbiszenvedélyüktől.

Előfordulásuk: Hirtelen felkapott ,volt munkásnegyedekben. Nagy csoportban gyűlnek a bohém belvárosi kávézókban, értelmiségi könyvesboltokban, etnikai kulturális eseményeken és filmfesztiválokon.

Megkülönböztető jeleik: Jobban szeretik a "kihívásokat", mint a szórakozást, az eredeti élményeket keresik, elpirulnak ha ingatlan árakról beszélnek.

A Balclutha törzs: A rendíthetetlenek
A Kiwi anyaföld törzse, a vidéki konzervatívok, akik magukat a stabilitás és a józan ész forrásának tekintik, a földdel fenntartott kapcsolat viselői - tömör, megbízható, és földhözragadt, de ugyanakkor megtévesztően ravasz is.

Előfordulásuk: Kisvárosokban, amiknek csak egy fő utcájuk van, és saras mellékutcái. Klubhelyiségekben, emléktermekben és a Cossie Club-ban gyülekeznek.

Megkülönböztető jeleik: földhözragadtak, az időjárásról beszélnek, a kormányt szidják.

A Remuera törzs: Az előjogokkal rendelkezők
A születési előjogok elkerekített hangzású gyermekei, akiknek a tenyésztés a legfőbb érték, a jómodor tesz igazán különbséget, a pénz nagyszerű, ha régi, de megvetendő, ha új, valamint az, hogy melyik iskolába jártál, meghatározza az életed hátralevő részét.

Előfordulásuk: Az elit óvárosi negyedek lombos beékelődéseiben, és régi birkalegeltető hagyományokkal rendelkező vidéki városok lombos szegletében.

Megkülönböztető jeleik: Elkerekített magánhangzók, pedáns viselkedés.

Az Otara Törzs: Közösség
Városi, gyakran bevándorló, gyakran polinéz, közösségi emberek, ahol a család mindenek felett áll, és az Egyház is gyakran központi társasági szerephez jut, vagy ha nem az Egyház, akkor egy másik klubon alapú csoport. A hovatartozás érzése és a támogatási struktúrák nagyon erősek, csak úgy, mint a kényszer, hogy "a helyes dolgot tegyék", és fenntartsák a látszatot.

Előfordulásuk: Templomokkal és állami lakásokkal teletűzdelt területeken.

Megkülönböztető jeleik: nagy társasági események, ragadós nevetés, virágokat viselnek, férfiak szoknyában.

A Raglan törzs: Szabad szelleműek
A független szelleműek, akik a saját prioritásaik szerint élt életet becsülik, nem pedig a fogyasztói társadalom nyomását az anyagi javak felhalmozására. Általában nagyon érzékiek és befelé fordul a figyelmük - hedonisták, vagy spirituális utazók, fitnesz fanatikusok vagy adrenalinfüggők. Sok Kiwi csatlakozik a Raglan törzshöz három hétre Karácsonykor.

Előfordulásuk: Nyugis külvárosokban a város természetközeli oldalán, vagy gyönyörű helyeken fekvő kis településeken.

Megkülönböztető jeleik: régi pályaudvari vagonok, tüzifa hegyek, nem passzoló javak.

A Cuba Street törzs: Avant-Garde
Egy átmeneti törzs a fiatal, alternatív Kiwik számára, ahol az "új" a legnagyobb érték, és a divatos jelzőtől félnek a legjobban, és minden az önkifejezés körül forog. A Cuba Street törzs az a határmezsgye, ahonnan a legtöbb trend és divat elindul - a nyolcvanas években az espresso mozgalom, a kilencvenes években pedig a pírszing és a tetoválás.

Előfordulásuk: nagyobb városok központjának Bohém részein, a leglazább melókban, művészeti iskolákban és egyetemeken.

Megkülönböztető jeleik: furcsán néznek ki. Szeretnek furcsán kinézni.

A Papatoetoe törzs: A szerények
Városi munkás emberek, akik lenézik a "köcsögöket", és magukat nem hajlandóak jobbnak gondolni, mint a társaik - a klasszikus "állami lakás és korsó sör" Kiwik.

Előfordulásuk: azon külvárosokban, ahova az autóparkolók, szupermarketek és sportpályák is koncentrálódnak.

Megkülönböztető jeleik: váltás műszak, kék kezeslábas, kiárusítások.

1 megjegyzés:

barika írta...

Már néhány hónapja vagyok magyar NZ blog-olvasó. Tetszik, hogy már be is sorolhatnám magam valamelyik rejtett osztályba. Szerintem én is a "Raglan" osztályt választanám. Szeretnék egyszer én is eljutni NZ-ra!
Nagyon jó a blog-od! És NZ is érdekes.