2007. július 2., hétfő

Egy kicsit madár, egy kicsit gyümölcs

Sokan kérdezték már, hogy mi az összefüggés a kiwi névre hallgató gyümölcs és az azonos néven futó madár között. Most egy kicsit erről értekeznék.

Először talán a névadást tisztázzuk. A kiwi nevet először egy csak és kizárólag Új-Zélandon (sajnos egyre kisebb számban) élő különös, röpképtelen madár kapta. Minden bizonnyal az általa kiadott hang ihlette meg még a Maorikat a névadásra.

Új-Zéland lakói magukat valamikor az első világháborút követően kezdték kiwiknek hívni.

A kiwigyümölcs, eredetileg kínai egres néven futott, ám nemzetközi sikerét Új-Zélandnak köszönheti. A gyümölcs a kiwimadár után kapta nevét 1959 környékén, egy agrártermék politikai okok miatti átnevezésének keretén belül, Christine Cole Catley Új-Zélandi írónő által. Az ide vonatkozó legeredetibb cikk, amit találtam, szabad fordításban ezt írja:

Egy hirdetési munka kapcsán Christine-t felkérték, hogy találjon ki egy új nevet a "Kínai Egresnek." A hidegháború kiváltotta gyanakvás és ellenségeskedés légkörében "nem volt kérdéses, Új-Zéland nem exportálhat egy kommunista gyümölcsöt," mondta Christine, aki nem akart hinni a fülének.

Christine egy hosszú listával állt elő, benne a Szeretet Bogyó és a Borzas Bogyó is. A legvégére elkeseredésében hozzáírta a Kiwi Bogyó nevet is. Nem sokkal ezután Új-Zéland elkezdte exportálni a Kiwi gyümölcsöt. A világ gyümölcs szakértői azóta helytelenül rászoktak a "Kiwi" rövidítésre. Ez azért problémás, mert a Kiwi név eredetileg egy veszélyeztetett röpképtelen madáré, mindamellett Új-Zéland "pedáns és pókerarcú"* lakóira is utal.
*Eredetileg “straight-laced and straight-faced”, amely idézet Christine Cole Catley "az idegengyűlölők kalauza a Kiwikhez" című művéből származik.

Ezek után nem csoda tehát, hogy ennyi félreértés esik egy ilyen rövidítés miatt a világ azon részein, ahol nem feltétlen hallott mindenki a kiwimadárról, de bizonyosan evett már kiwigyümölcsöt élete során.

Végezetül néhány további érdekes és érdektelen adat a Wikipedia idevágó cikkéből:
  • kiwigyümölcs (illetve akkor még kínai egres) palántát először 1906-ban ültettek Új-Zélandon.
  • csak hogy tovább bonyolodjon a neve körüli kavar, a gyümölcsnek nincs is köze az egresfélékhez.
  • az ismertebb zöld fajta mellett létezik egy sárga belsejű is, amely azonban csak 1998 óta, 11 éves keresztbeporzás és nemesítés eredményeképp született, így érthetően alig ismert, és drágább is a zöld fajtánál.
  • a nyers kiwi gyümölcsben van egy actinidin nevű fehérjeoldó enzim, ami miatt néhányaknál allergiás tüneteket is okozhat, és ugyanemiatt tejjel, tejtermékekkel csak előkezelve célszerű keverni.
  • a Kiwi márkanevet nem sikerült levédeni, így az eredeti Új-Zélandi kiwigyümölcs most Zespri márkanéven fut.

Nincsenek megjegyzések: