2009. február 9., hétfő

Kakapó hírek

Whenua Hou szigorúan őrzött kakapó rezervátumából csupa jó hírek özönlenek mostanság. A legnagyobb hír mindenképp az, hogy ráleltek Rangi-ra, az elcsatangolt kakapóra, akit utoljára huszonegy éve láttak, amikor az 1400 hektáros, esőerdő borította szigeten szabadon eresztették.

A kakapó az álcázást a tökélyre fejlesztette: a sűrű zöld esőerdőben mohazöld tollazata és azon szokása, hogy megdermed ha bajt szimatol nem könnyíti meg a felkeresésükre szakosodottak dolgát. Rangi 21 éven át maradt inkognitóban, mígnem az idei bőséges Rimu termés hatására úgy döntött, hogy újra nekilát párt keresni.

A mély, öblös bum-bum hangjára aztán felfigyelt az egyik vadőr, akit nem kevéssé lephetett meg, hogy rátalált az elveszettnek hitt madárra. Gyorsan vettek is tőle mintát, no meg ellátták rádióadóval is, mielőtt útjára ereszették volna.

Az ismert kakapó populáció így hirtelen 91 példányra nőtt, ami önmagában is több, mint egy százalékos növekedést jelent, amit pedig csak a hír második felében említett előrejelzés tud felülmúlni, miszerint az idén akár negyven új kakapó csibe kikelése is várható.

Remélem minden év legalább ennyire sikeres lesz, s egyszer ez a kedves, különc papagáj újra benépesítheti Új-Zéland erdeit.

Nincsenek megjegyzések: