2009. február 6., péntek

Még több tengerüveg

A tengerüvegről úgy egy hónapja értekeztem már. Azóta több partot is megnéztünk apály idején, így már szereztem némi tapasztalatot tengerüveg gyűjtés ügyében. A legjobb partszakasz homokos-kavicsos, ami azért jó, mert az árapály zónájában rendszeresen kiteríti a kavicsokat a vizes homokfövenyre, ahol aztán egyszerű észrevenni a kis üveggyöngyöket. Szerencsénkre épp egy ilyen partszakaszhoz közel lakunk.

A talált tengerüveg túlnyomórészt (értsd, mennyiségre nézve úgy 75%-ban) a sörösüvegektől megszokott barna színben pompázik. Második leggyakrabb (kb. 20%) pedig a fehérüveg, bár ez elsőre nem egyértelmű, mivel a vizes fehérüveg csak közelről nem tűnik egy átlagos kavicsnak, akkor is inkább valami kocsonyás tengerlakóhoz hasonlít, csak épp kemény.

Sokkal ritkább a zöld üveg, abból is inkább csak még "friss", csiszolatlan darabok vannak, ami meglepő, mert a barna mellett zöld sörösüveg is akad bőven az italboltokban. Talán a kis zöld gyöngyök hamarabb szemet szúrnak az embereknek, talán csak arról lehet szó, hogy a zöld üvegből italozók ezt nem a tengerparton teszik.

Amit viszont alig mertem remélni, hogy a fent említett három szín mellett ritkábbakra is rálelünk. Ehhez képest meglepő, hogy legalább annyi különlegesség akadt, mint zöld üveg összesen. A különlegességek pedig gyönyörű színekben pompáznak a mélyzöldtől a neonzöldig, a narancstól a citromsárgáig, sőt, még halványkék, vagy épp halványlila darabok is akadnak.

Íme a gyűjteményem díszpéldányai:


Egy biztos, a kitartó gyűjtés meghozza a gyümölcsét. Ja, igen, és nem lehet úgy összeszedni az összes üveget a partról, hogy a következő apálynál ne lenne ugyanannyi megint.

4 megjegyzés:

hobe írta...

Biztos hogy ezek nem zseles cukorkak? :-)

Pukke írta...

nem tudom, nem kóstoltam :)

Immacolata írta...

azt azért tegyük hozzá hogy egy csomó ezek közül (na jó, egy) az én gyűjtésem.

Secima írta...

Ezek gyönyörűek! Nem is hallottam még ilyenről. Ha gyűjtötök még ilyeneket, azokat is mutasd meg!