2010. december 5., vasárnap

Bu-bu-bu-bu-buborék

Nyakunkon a jóidő, a hőségben meg nincs is jobb, mint szénsavas üditőitalokkal felpezsdíteni a hőségtől dehidratált testünket. No de nem akármilyen cukrozott, színezett, aromált, szénsavval dúsított, ámde annál drágább lónyállal, hanem saját készítésű, ellenőrzött alapanyagokból és eljárással érlelt nedűvel.

Röviden fogalmazva gyömbérsört "főzök". Ízleltem már többféle boltit, meg kétféle házit is, és azt kell mondjam, hogy a házi viszi a pálmát, úgyhogy nincs mese, nekiálltam megtanulni az ipart. Az internetet fellapozva az alapokat elsajátítottam, a többi pedig kisérletezés lesz.

Egyik tanulság, hogy a gyömbérsör készítése nem rakétatudomány, ezer meg egy elkészítési módja létezik, így ki-ki válasszon neki szimpatikusat. Ami közös mindegyikben, hogy gyömbérgyökér kell hozzá, meg cukor, meg víz, meg sok türelem.

Az általam kiszemelt gyártási folyamat a következő:

1. A kultúra kitenyésztése.

A gyömbérsör érlelésének alapja (már amennyire ezt nem túl kiterjedt tudományos ismereteim ismertetni képesek) a gyökérben természetesen előforduló laktobacilusok cukorral való hergelése, aminek hatására felszaporodnak és szénsavat büfiznek a vízbe.

A gyakorlatban ezt úgy érjük el, hogy mondjuk egy literes befőttesüvegbe belereszelünk egy evőkanálnyi gyömbérgyökeret, megküldjük még egy evőkanálnyi cukorral, a kiszemelt recept pedig egy citrom levét is belekéri, majd mindezt felöntjük két pohár vízzel.

Két megjegyzés ehhez:
- egyik, hogy sima fehér cukrot használtam, a mézre azt mondják, hogy nagyon lelassítja az erjedés beindulását, nyilván mesterséges édesítőszerek pedig szóba se jöhetnek,
- másik pedig, hogy a víz lehetőleg szűrt csapvíz, vagy ásványvíz legyen, mert a csapvíz klórtartalma megintcsak az erjedés ellen dolgozik.

Az így elkészített löttyöt tegyük hűvös, sötét helyre (spájz jó lesz) és hagyjuk dolgozni, mondjuk esténként megkevergethetjük.

Most jön a türelemjáték része: a következő hét napban felváltva egyik nap egy kanál reszelt gyömbért, másik nap egy kanál cukrot keverünk hozzá a löttyünkhöz, és visszarakjuk a sötétbe.

Ha jól csináltuk, akkor időközben kis buborékok fognak megjelenni a löttyben. Én jelenleg a negyedik napon tartok, reggel amikor felnyitottam a befőttes üveget, akkor szisszent egyet, ez határozottan jó jel.


Szaladjunk előre, amikor letelik az egy hét türelmi idő.

2. Palackozás

Van tehát egy laktobacilus kultúránk, sziszeg meg minden, ideje őket bevetni.
Vegyünk elő egy nagyobb lábast, tegyünk bele két pohár cukrot és négy pohár forró vizet, majd keverjük addig, amíg feloldódik az összes cukor. Adjuk hozzá két citrom levét, majd hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni.

Ezután szűrjük le a kultúra levét, öntsük bele a lábosba, majd öntsünk hozzá még 12 pohár hideg vizet.

Az így elkészült szörpöt öntsük 3-5 decis palackokba (hozzávetőleg 12 palacknyi lesz), majd zárjuk le a palackokat, és tegyük őket sötét hűvös helyre további 3-5 napra erjedni.

FIGYELEM: Ne töltsük csurig a palackokat, hagyjunk teret az erjedésnek! Ha nagyon beindul az erjedés, akkor tekintélyes mennyiségű széndioxid termelődik, amitől a palack ki is tud durranni, mindenki csak saját felelősségére!

Megjegyzések:
- a víz ezúttal is lehetőleg klórmentes legyen (palackozott víz, vagy szűrt csapvíz).
- a receptek itt kezdenek nagyon eltérni, így van olyan, amelyik gyömbért főzet fél órán át a cukros vízben, más recept meg megint más alapanyagokat ad, lényeg, hogy a cukor-víz arány meglegyen, mert ez a cukor fogja a további fermentációt táplálni.
- az, hogy mikor lesz kész a palackozott üdítőnk, megint csak kisérletezés kérdése, a 3-5 nap irányadó, legjobb, ha rendszeresen csekkoljuk. A sziszegés jó jel...
- a kultúra leszűrése után maradt trutyi felét újrahasznosíthatjuk egy következő kultúra elkészítéséhez (ebből kiindulva mindent úgy, ahogy az 1. pontban írtam).

Köszönet Pappitónak, aki megsúgta, hogy a Grolsch sörösüvegek ilyen rászorítós csatos kiszerelésben jönnek, ami pont ideális a házi fermentáláshoz. Az üvegek beszerzése folyamatban...

4 megjegyzés:

hobe írta...

Legkozelebb Grolsch sort veszek a pokerre! Bar szerintem a csatos uveg csak Europaban jatszik!

hobe írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
hobe írta...

Vagy nem tudom:
http://www.glengarry.co.nz/brand.jsp?name=Grolsch

http://www.themill.co.nz/buy/132-grolsch-btls-330ml-12pk.htm

Immacolata írta...

Asszeretném mondani mint legfontosabb, hogy a csapvízben oldott klór napfény hatására egész gyorsan lebomlik, azt mondta a Keplár tanár úr. Úgyhogy nem kell szűrővel bohóckodni, csak várni pár percet és kész.