2009. április 7., kedd

Kert update

A legutóbbi kertes bejegyzésem óta eltelt bő három hónap, lássuk mire jutottunk közben.

A szürke- és sárgaagyagos földet tizenzsák kávézaccal próbáltam fellazítani, ami úgy néz ki, sikerült, legalábbis mostmár nem áll össze nagy tömbökbe a felásott föld az eső után. Ellenben enyhén penészes kávészaga van, ami azért lehet, mert a vízelvezető tulajdonsága még mindig nem tökéletes. Talán homokot kellene még hozzákeverni, az segítene.

A zsíros termőtalaj az még alakulóban van, a komposztkukacok dolgoznak rajta, tudom, mert amikor a konyhai szerves maradékot adagolom nekik, akkor hallom ahogy cuppogva csámcsognak. Ellenben egyelőre teljesen kész föld még nincs, csak folyékony tápoldat, az viszont literszámra.

Immától időközben kaptam néhány tő agávét, ezek szépen beilleszkedtek, bár az agávé pont nem arról híres, hogy a talajminőség miatt panaszkodna. Két tő levendula is napozik a kertvégében, de egyelőre ennyiben ki is merült a kiültetett növények listája.

Az el nem ajándékozott paradicsomtövek szépen megerősödtek egy arra alkalmas cserépben, mostanra kezdenek is beérni a kis paradicsom bogyók. A bazsalikom is egyre több levelet hoz.

Emellett magról nevelve és szárat hajtatva próbálkoztam még többféle növénnyel is, eleddig vegyes sikerrel.


Pappitó kertjéből feijoa, oleander, hibiszkusz és még két másik kitudjamilyen szárat hoztam, de csak az oleander és a hibiszkusz volt hajlandó gyökerezni, ellenben ez utóbbi eközben négy gyönyörű virágot is hozott. Adriék majoranna bokráról többször is szakajtottam hajtást, ezek közül egyetlen kezdett csak gyökerezni, de az legalább erősen. Egy árokszélről tépett hortenzia hasonlóképp cselekedett.

A kertészetben beszerzett citromcsemete eközben a nyáriszünet befejeztével erős virágzásba kezdett, úgyhogy most majd tápolhatom, hogy legyen finom saját citromunk a télen. Szintén a kertészetben talált ránk egy lilavirágú őshonos cserje, ami az eredeti méretének mostanra duplája és folyamatosan hozza a szépséges virágait. Hiába, a kertészet az kertészet...


Mindezek mellett magról próbáltam sikertelenül csíráztatni rutát, nikau pálmát, licsit és még számos egyéb növényt. Azért akadt sikeres próbálkozás is, így két avokádó, két kowhai, két harakeke és két lótusz is úgy döntött, hogy ad nekem esélyt a felnevelésükre.

Mindezen sikereken felbátorodva trademe-n rendeltem frangipani (plumeria) magot is, valamint folytatom az őshonos növények (lassan érik a pohutukawa is) magjainak begyűjtését és csíráztatását, elvégre minden kihajtott mag újabb sikert, újabb szép növényt jelent.

Mindent összevetve azt kell mondjam, hogy lassan, de biztos lépésekkel haladunk a szép zöld kert irányába.

5 megjegyzés:

kisrumpf írta...

Hm, ilyen lila van az ablak előtt, szemmel kell tartani, mert nagyra nő. Az avokádóm (jó pár éves már) most döntött úgy, hogy akkor ő elágazik. Nagy bánatom, hogy a szép nagy levelei nem tartják így a formájukat, mind a tiéd, hanem lekonyulnak a levélnyél mentén kétoldalt. Rosszul csinálok valamit??

Pukke írta...

ööö, nem tudom, most van először avokádó növényem...

kisrumpf írta...

A weboldalak sem segítenek, valami növényes embert fogok zaklatni majd.

Remélem, továbbra is ilyen szépek maradnak az avókádód levelei!

Névtelen írta...

Nekem is van avokádóm, tavaly ültettem és szép kecses erős levelei voltak. Most egy éves de a levelei lekonyultak, már nem szerteágazóak. Nem tudom hogy ez normális vagy pedig szüksége van valamire a növénynek?

Pukke írta...

Ami az avokádóimat illeti, a bejegyzés kelte óta ötből kettő megadta magát ugyanazzal a lekonyuló leveles stratégiával. A többi három él és virul. Ugyanúgy kaptak enni-inni, úgyhogy sajna nincs ötletem, mi lelhette őket.