2007. november 7., szerda

Hotspot New Zealand

Zoli küldte tegnap ezt a linket, telitalálat volt, köszi!

A National Geographic oldalán egy érdekes és gondolatébresztő cikk olvasható Új-Zéland őshonos élővilágáról, annak rendkívül törékeny voltáról, és megmentésének lehetőségeiről. Már a cikk megközelítésmódja is érdekes: a sok különleges élőlényt, mint nyugodt, természetes őslakosokat mutatja be, akiknek az élőhelyét hirtelen elözönlik az idegenek (avagy a kolonizáló "földönkívüliek"), azaz az emberek, és az általuk hozott négylábú és egyéb veszedelmek. A helyzet odáig fajul, hogy vannak tájak Új-Zélandon, ahol gyakorlatilag semmi sem maradt az eredeti élővilágból, bármily szép képet is próbál festeni a turisztikai hivatal. Van azonban remény: kiemelten veszélyeztetett fajok fennmaradásáért hősiesen küzdenek, egyre jobb technikai lehetőségek segítségével, kicsi, de egyre nagyobb sikereket elkönyvelve.

Az őshonos élővilág foltokban, illetve a parttól távolabbi kis szigeteken még fennmaradt, és mostmár szigorúan vigyáznak is rá, így például a Kakapo-nak, a világ legnehezebb, és egyetlen röpképtelen papagájának, mind a 86 fennmaradt példányával még van esélye túlélni a Stewart szigeti Whenua Hou vadrezervátumban. Itt mindegyikük rádióadóval van felszerelve, és minden léptüket figyelik, s amíg a tojó elmegy enni, a tojásokat kis elektromos fűtésű takarókkal borítják be, hogy ne hűljenek ki.

A cikkben még egy rakás érdekességet is megemlítenek több fajról is, így szó esik a kiwiről, a takahéről, erdei pingvinekről és más őshonos madarakról, néhány világító kukacról, és egyéb lehetetlen állatokról is.

1 megjegyzés:

Secima írta...

Én meg ezt a fotoalbumot találtam a keákról.
http://href.hu/x/3w6b