2007. november 21., szerda

Nemzetközi Jogosítvány

A mai iratgyűjtő akció keretében szert tettünk nemzetközi gépjárművezetői engedélyeinkre. Ez egy ocsmányszürke, kereken négy lapból álló, rozsdás tűzőkapoccsal összefűzött valami, aminek a fedlapján csak és kizárólag magyar nyelvű szöveg van, így egyértelmű, hogy nemzetközi okiratról van szó. A förmedvény amúgy az okmányirodákban igényelhető, kerek 1800 Forint kell hozzá, meg kettő igazolványkép és a már meglévő (magyar) jogosítvány, amely hiányában az amúgy sem érvényes a későbbiekben sem. A zord külső hasonlóan furcsa beltartalommal párosul: lapjain rendre magyarul, spanyolul, németül, oroszul, angolul és franciául olvashatóak az érvényességi tudnivalók, és egy kihajthatós oldalon fityeg a személyes adatokkal kitöltött, fotóval spékelt adatlap, amely így bármelyik nyelvű lap mellé odahajtható. Furcsa egy kövület, az biztos. De hogyha ez kell ahhoz, hogy a magyar jogsi Új-Zélandon is érvényes legyen (hozzáteszem, csak egy évig, utána már csak az Új-Zélandit fogadják el), akkor legyen.
Remek, plusz egy okirat, amire vigyázni kell, merthogy, ha nem is annyira szigorú cucc, mint a műanyagkártyás jogosítvány, de ugyanúgy lejáratkor visszaszolgáltatandó a kiállító hatóságnak.

4 megjegyzés:

Dani írta...

Szia!
Mikor jottel ujzelandra vagy mikor jottetek?:)
Olvasgattam a blogodat kiri :)
nekem is van egy:
daninz.freeblog.hu (ha van kedved nezd meg)
Meg van egy oldal ahova kepeket szoktam felrakni:
picikepek.danik.fotoalbum.hu
Ha valami kerdesed van nyugodtan dobj ram egy emailt mi mar megjartuk itt a hadak utjat :D
e-mail cimem: stan555@citromail.hu
Udv :)

Névtelen írta...

HElló, csak egy kérdésem lenne; ha itthon csinálok jogsit, akkor az full licence-nek számít vagy tanulónak? Mivel csak 183 dollárba kerül, ill nem kellene két évet várni a teljes jogsira, azon gondolkoztam hogy itthon megcsinálom új zéland helyett.
Köszi!
j

Pukke írta...

Na, a jogosítvány honosítás kérdése ennél azért összetettebb. A vonatkozó szabályozás itt, a vonatkozó űrlap pedig itt. A vizsga menetéről meg például itt és itt olvashatsz.

Pukke írta...

A kérdésedre válaszolva: a magyarországi jogsi az "overseas license", ha itt honosítod (sikeres elméleti és gyakorlati vizsga kell hozzá), akkor kapsz helyit. Az, hogy az friss overseas jogsi esetén learner, restricted vagy full lesz, azt sajnos nem tudom megmondani. Nem éppen logikus a formula, így egyik lehetőség sem kizárt...