2007. november 20., kedd

Kaka végveszélyben

Végre találtam valami határozó jellegű cikket a blogunk kettes számú (és kétértelmű) névadó madaráról, a Kakáról is. A véletlenül idelátogató futballrajongóknak ismételten jelezném, hogy nem, ez a Kaka nem nem tud focizni. És, bár a hasonló nevű futballsztárnál több példánya él Új-Zéland erdejeiben, szegény papagájfaj mára már végveszélybe került.

A Kea közeli rokonaként (tudniillik mindketten nesztorpapagájok) gondolhatnánk, hogy a jég hátán is megél, ám sajnos ez nem így van: úgy néz ki, hogy rossz lóra tett, amikor a kellemesebb klímához és a kizárólag nektárból és gyümölcsökből, bogyókból álló étrendre specializálódott. Szintén érdekes, hogy a Kakapo-hoz hasonlóan csak néhány évente rak tojásokat, és olyankor is erősen befolyásolja a fiókanevelés sikerességét néhány növényfaj azévi virágzása és terméshozama. Tovább ront a helyzetén, hogy a betelepített darazsak azonos étrenden vannak, és eleszik előle a finom nektárt.

A szokásomhoz híven most is egy rendes kis képzavarral vonnám le a következtetésemet: Új-Zélandon - ha nem Kea az ember - akkor szívás papagájnak lenni.

Nincsenek megjegyzések: