2007. november 13., kedd

Lombikpapagájok

Új-Zéland egyik kritikusan veszélyeztetett, őshonos papagájfaja, a Kakapo hamarosan talán egy erősebb szaporulat elé néz, mivel a nyáron mesterséges megtermékenyítésére tesz kísérletet a faj megmentésére irányuló program.

Szegény madarak nagyon elkényelmesedhettek régen, s emiatt aztán csúnyán rájuk járt a rúd az ember és a vele járó négylábúak megjelenése óta. Most úgy néz ki, újra az emberen a sor, hogy esetleg fordíthasson a Kakapo szerencséjén, s megőrizze a jövő számára e különleges fajt.

A Kakapo egy éjszaka aktív, röpképtelen papagájfaj, amely emellett még a világ legnehezebb papagája címet is magáénak tudja. Sajnos mindössze 86 fennmaradt példányáról tudnak, amelyek mind a Whenua Hou nevű szigeten élnek, és gyakorlatilag minden mozdulatukat aggódó figyelemmel követik.

A rendkívül alacsony egyedszámuk sok problémát is felvet, többek közt a belterjesség miatti csökkent nemzőképességet és termékenységet, amelynek következtében a tojásoknak kevesebb, mint az ötöde kel csak ki. A nehézségeket csak tetézi, hogy a Kakapo csak néhányévente rak tojást, amikor elegendő gyümölcs van a fákon, és még ilyenkor is függ a csibék felnevelésének sikere attól, hogy a rimu fa gyümölcse beérik-e.

A mostani program célja, hogy egy kis mesterséges rásegítéssel nagyobb kikelési és túlélési arányt érjenek el.

Részemről csak annyit fűzhetek hozzá: mindent bele, Kakapo!

Nincsenek megjegyzések: