2008. április 25., péntek

Anzac Day

A mai napon Új-Zéland az Első Világháború katonai áldozatainak emléke előtt tiszteleg, papírból készült pipacsvirág kitűzőkkel.

Az ANZAC mozaikszó az Australian and New Zealand Army Corps kifejezés rövidítése. Ez a katonai blokk még az Első Világháború idején töltött be aktív szerepet. Történelmük legjelentősebb eseménye az 1915-ös Gallipoli ütközet volt. S mivel az első Gallipoli partraszállás napja április 25-re esett, a megemlékezés dátumát is ide igazították. A Gallipoli ütközet 85000 "meg nem térülő vesztesége" között 2700-an voltak, akik Új-Zélanda nem tértek vissza. Ezen a napon többek közt az Ő emlékük előtt is tiszteleg az ország.

A pipacsvirág, mint a háború áldozatainak jelképe az Első Világháború óta van jelen, leginkább a Brit Nemzetközösség országaiban. S hogy miért pont a pipacsvirág? Részint a szimbolika diktálja, a vörös szín a vért, míg a pipacsban lévő opiátok altató hatása az örök álmot képviseli. Más részről pedig a pipacs a harcmezők feldúlt földjén is virágba borult, s virágzása idején vérvörösbe borította az egész mezőt, ezzel is mintegy megemlékezve az ott kiontott vérről.

Nincsenek megjegyzések: