2008. április 24., csütörtök

Tengernek csillagai

A tengerpartoknak van egy olyan plusz tulajdonságuk, hogy a magas és alacsony vízállás közti méterekben érezhető eltérés miatt minden napszakban teljesen más arcuk van, ezáltal mindig lehet valami érdekeset találni rajtuk.

Piha beach-en, az Oroszlán Szikla lábánál például vannak olyan kövek, amik a vízállástól függően épp áznak vagy napoznak. Na, azokon és között tengeri herkentyűk egész tárházával lehet találkozni apály idején. Kagylók, osztrigák, rákok, szellőrózsák, s mindenki kedvencei, a tengeri csillagok is képviseltetik magukat. Az itteniek speciel tíz lábon élnek.



Szegény jószágok rendesen megszenvedik az apályt, amikor a nap sugarai elől a sziklák vizesebb, árnyékosabb, alsóbb részeire húzódnak vissza. Erre jön még az a plusz stressz, amit a hozzánk hasonló idelátogatók okoznak azzal, hogy írásos beleegyezésük nélkül fogdossák, fényképezik őket. Na jó, azért nem kezdek el aggódni miattuk. Amíg a tengerparton maradnak, egészben, addig sok bajuk nem eshet. Lassú életüknek csak néhány gyorsan múló pillanatában kell elviselniük az idegenek társaságát.

Az a pillanat elmúlt, meg a nap is kezdett alábbszállni, úgyhogy mi is szedtük a sátorfánkat. Hazafele jövet azért még visszanéztünk a dombtetőről, ahonnan rálátás nyílik az egész partra, s nem bántuk meg: a lemenő nap fényével megvilágított partszakasz a páholyból nézve igencsak impozáns volt.

Nincsenek megjegyzések: