2008. április 12., szombat

Kakapo afrodiziákum

A teljes kihalástól épphogycsak megmentett röpképtelen papagájt, a Kakapo-t sok-sok kérdőjel veszi körbe. Most azonban úgy néz ki, hogy az egyik legégetőbb kérdésre, miszerint hogyan lehetne a nemi életét felpörgetni, sikerült választ kapni, de legalábbis van valami kiindulási pont a további kutatáshoz.



A Kakapo jelenleg ismert teljes populációja 92 példányra korlátozódik, ebből 7 madár idén kelt ki. A keltető programot nem segíti az a tény, hogy a Kakapo nemi vágya a természetes közegében is csak három évente serkenti utódnemzésre.

Az idei évben azonban felgyorsultak az események, ráadásul megtalálni véltek egy összefüggést a Kakapo nemi vágya és egy bizonyos őshonos fa, a Rimu éretlen gyümölcsében rejlő enzimek között: úgy tűnik, hogy ezen enzimek indítják be a tojásképzéshez feltétlenül szükséges fehérjék termelését.

Az összefüggés evolúciós logikája az volna, hogy az amúgy cudar éghajlaton az éretlen gyümölcs megléte, mint olyan, jó terméshozamot ígér az adott évre, pont úgy időzítve, hogy a kis Kakapo fiókák kikelése egybeessen a Rimu gyümölcsének beérésével, ezáltal biztosítva legyen a táplálékuk arra az időre, amíg megerősödnek.

A madarak rendkívül alacsony példányszáma azonban nem ad sok teret a természet szeszélyeinek bevárására, így ezt az új ismeretet szeretnék mihamarabb felhasználni mesterséges afrodiziákum előállítására is, hogy minél gyorsabban felduzzadhasson a populáció. A fiókákat így is kézzel nevelik fel, a szűk keresztmetszet jelenleg a tojások alacsony száma, ami ilyen módon kapna egy löketet.

Ennek fényében tehát a Kakapo-k várhatóan izgató diéta elé néznek a közeljövőben.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Épp az imént láttam a Nat.Geo. Wild-on a Kakapók életéről szóló fantasztikus filmet. Ráadásul Stephen Fry, a kiváló színész kísérte el a szakembereket az Ausztrália déli partjaitól jó messze eső kis szigetre.
Rendkívül érdekes volt a film, utána nyomban nekiálltam, hogy megnézzem a Net-en is.
Köszönöm, nagyon érdekes volt!
Annika