2008. június 2., hétfő

A Királynő születésnapja

A korona iránti különös vonzalom a Brit Nemzetközösséget érdekes jelenségekre sarkallja. Az egyik ilyen jelenség a Királynő Születésnapjának ünnepe, ami felettébb rejtélyes módon több, évenként változó időpontra esik.

Persze tekinthetjük egy kedves gesztusnak is a mindenkori királynő részéről, hogy dolgos alattvalói kedvében járva mindig a nemzetközösség adott országának megfelelő időpontban tartja meg a születésnapját.

Új-Zélandon például mindig Június első hétfőjén van szabadnap és "születésnapi parti". A wikipedia szerint azért nem Június második hétfőjét ünneplik, mint az ausztrálok, mert Új-Zéland éghajlata hűvösebb, s így a korábbi időpont jobban egybeesik a síszezon nyitó hétvégéjével.

Ezek szerint lehet, hogy nem is Queen's Birthday-nek, hanem Queenstown's first day-nek kellene hívni. (Na jó, a síszezon túristaözönéből nem csak Queenstown profitál, de kétségkívül az egyik legnagyobb haszonélvezője annak.) Mindenesetre elég furcsa, hogy a születésnapot itt épp a klímához igazítják.

De ha már így esett, Sokáig éljen a királynő, alattvalói pedig csatoljanak sílécet!

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Engem csak az érdekelne, hogy miért éppen június, ha Elizabeth áprilisban született. Na majd lecsekkolom a wikipedian.

(Whatever) Zsuzsi