2007. szeptember 21., péntek

A Kis Hableány

Ez a valódi történet egyszerre különös és inspiráló.

Hamarosan Új-Zéland büszkélkedhet majd az első sellővel, akit eddig Nadya Vessey-ként ismertek. A kitartó Auckland-i úszónő hamarosan sellőfarkat fog viselni, amelyet a Weta Workshop, a Gyűrűk Ura és a King Kong filmek kapcsán elhíresült műhely készít.

Vessey olyan betegséggel született, amely miatt lábai rendellenesen fejlődtek, mégis, hét éves korában, az első láb-amputációját követően elkezdett úszni. Sőt, annak ellenére, hogy 16 éves korában a másik lábát is amputálták, középiskolásként versenyszerűen úszott, és még ma, ötvenes éveiben is úszik, amikor csak teheti.

Különös története néhány évvel ezelőtt kezdődött, amikor a tengerparton egy négyéves kisfiú sok-sok ártatlan "miért" kérdéssel kezdte el faggatni a lábáról, amit épp akkor csatolt le. Erre az amputáció nem éppen hálás témája helyett inkább a Kis Hableány mese hősével vont párhuzamot, és azt mondta a gyerkőcnek, hogy Ő is egy ilyen sellő volna.

Ez aztán szöget ütött a fejébe, hogy tényleg, miért is ne? Az Interneten aztán rátalált a Weta művégtagokkal foglalkozó részlegére, és meg is pendítette nekik az ötletét iziben. A válaszra sem kellett sokat várnia, kitörő lelkesedéssel fogadták a kihívást. Sőt, a Weta a munkaidőt és a tudásukat adományként szánta, amennyiben Vessey az anyagköltséget tudja állni. Ez utóbbit aztán egy alapítványi forrásból sikerült előteremtenie, így az álomból hamarosan valóság lesz.

A hölgy utóbb egy kicsit megszeppent, de mivel mindenki annyira lelkes volt körülötte, úgy gondolta, hogy lesz ami lesz, egy próbát megér a dolog.

A Wetát arra kérte, hogy a sellőfarok legyen egyszerre praktikus és szép is, mire biztosították afelől, hogy nyugodt lehet, még a pikkelyek sem fognak hiányozni róla, így számára nem marad más hátra, mint izgatottan várni a végeredményt.

A Weta munkáját ismervén afelől nincs kétségem, hogy remekmű fog kikerülni a kezeik közül, és remélem, hogy e különleges hölgynek (azaz inkább hableánynak), aki ilyen szépet tudott álmodni, a híre és példája messzi földre el fog jutni.

Nincsenek megjegyzések: