2007. szeptember 12., szerda

Hoheria

Ma megint az Új-Zélandon őshonos gyógynövények kerülnek az asztalra. A
manuka, a tanekaha és a kawakawa után most a hoheria nevű növény leírása következzen.

Növénytani neve: Hoheria populnea

Ismertebb nevei: Hoheria, Houhere, Lacebark, Ribbonwood, Thousand Jacket.

A Hoheria egy gyorsnövésű, alacsony, Új-Zélandon őshonos fafajta. A nevét a belső kérgén lévő sok fűzőszerű rétegről kapta, amelyeket csíkokra lehet szaggatni. Örökzöld, nyáron és ősszel sok ötszirmú fehér virágot hoz, így a kertészek is kedvelik.

A régi időkben a Hoheria gyógyító célú használata úgy tűnik a benne lévő nyálkás poliszacharidokhoz kötődik, amely emésztési és légzési problémákra nyugtatólag hat, valamint külsőleg alkalmazva bőrlágyítóként funkcionál. Alkalmazásai a Vörös Szil (Ulmus fulva) kérgével nagyon sok hasonlatosságot mutatnak, így akár e veszélyeztetett növényfaj Új-Zélandi megfelelőjének is tekinthető. Kifejezetten hasznos az emésztőrendszer gyulladásos állapotának kezelésében.

A Hoheria hasznosnak bizonyulhat többek közt emésztési zavarok (étkezés utáni kellemetlenségek, mint a puffadás, gyomorégés, émelygés), gyomor- és nyombélfekély, gyomor- és bélhurut, reflux és egyéb bélgyulladásos állapotok kezelésében.

Hatásai:

  • Nyálkahártyát nyugtató

  • Gyomorerősítő

  • Gyulladáscsökkentő


  • Ellenjavallatok: a feljegyzések szerint ezt a növényt rendszeresen használták mind a Maori lakosság, mind az Európai telepesek, több, mint 150 éve. Semmilyen mellékhatás vagy ellenjavallatot nem jegyeztek fel. Gyógynövény-gyógyszer kölcsönhatás eleddig nem ismert.

    Nincsenek megjegyzések: