2007. augusztus 3., péntek

A Pukekó bosszúja

Már akár meg is szokhattuk, ahogy a nagy energiaipari cégek tömjénezik magukat, hogy mennyire zöldek, mindezt nagy szavakkal, meg idilli jelenetekkel előadva. Új.Zélandon ez a TV reklám egy helyes Pukekó főszereplésével futott:


Szlogen: Ha lehetőséged van több forrásból válogatni, kevésbé valószínű, hogy kifogysz az utánpótlásból, így a jövőd biztosabb. Ezért állítunk elő energiát több forrásból, mint bárki más.


Erre válaszul a greenpeace kicsit átalakította a szöveget, hogy a szomorú valóságot jobban tükrözze, és kiadta a "Pukekó bosszúja" című szösszenetet. Szerintem is ez a fajta szövegelés illik egy Pukekóhoz.


Pukekó: Nocsak, egy Pukekó a reklámban, hehe, hali, nem rossz ötlet! Akárhogyis, nekem azt mondták, hogy szedjek össze csipeszeket, cipőfűzőt, és irodai papírt, bár nem ismerek egy olyan Pukekót sem, aki ilyet csinált volna, de ki tudja. Az viszont biztos, hogy nem a Genesis Energy kedvéért csinálom, akik azt állítják, hogy az energiájuk különböző fenntartható energiaforrásokból származik. Na ne már! A szolgáltatott energiájuk felét szénből állítják elő. Mocskos sunyi gonosz g*********k, de mindegy.

Szlogen: A Genesis az energia elkötelezettje. Bármi áron. Ezért égetünk el több szenet, mint bárki más. Előremozdítva a klímaváltozást minden nap, mert a Genesisnél a haszon a fenntarthatóság előtt áll.

Pukekó: Ja, engem is kifizethetnének valamikor.

Szöveg: A propaganda mögötti valóság elég ocsmány. A Genesis erőművek több, mint 75 százaléka klímaváltozást előidéző szénnel és gázzal üzemel. Huntly messze a legnagyobb széndioxid kibocsájtó Új-Zélandon.

Nincsenek megjegyzések: