2007. július 17., kedd

A Manuka, mint gyógynövény

A legutóbbi, D-vitamin hiánnyal kapcsolatos cikket újragondolva felmerült bennem, hogy a modern orvostudomány mennyire képes túllihegni a betegségek kialakulásának és leküzdésének problémakörét, miközben a természetnek mindenre van már régesrég bevált módszere. Ez a nemrégiben megjelent cikk a Manuka mézzel kapcsolatos friss felfedezésekről szól, csipegettem belőle, és kiegészítettem még néhány, wikipediáról szedett érdekes infóval a Manuka növénnyel kapcsolatban:

A Manuka Health New Zealand Ltd és a Drezdai Műszaki Egyetem közös kutatásba kezdtek a Manuka méz hatóanyagainak vizsgálatára, az egyetem kutatói által tett, a Manuka méz antibakteriális tulajdonságáért felelős összetevőjével kapcsolatos felfedezésein felbuzdulva.

A Manuka mézről már eddig is tudták, hogy nagyon jó baktériumölő, így rendkívül hatásos az emésztőrendszeri és bőrproblémák lekűzdésében és a sebek gyógyulásának elősegítésében. Mindenddig azonban nem ismerték azt a vegyületet, amely ezért a hatásáért felelős. A friss kutatási eredmények során, a methylglyoxal (MGO) beazonosításával a Manuka méznek új alkalmazási lehetőségei merültek fel, akár tumorölő ágensként is a rák leküzdésére.

A Manuka, vagy Új-Zélandi teafa egy Új-Zélandon és délkelet Ausztráliában őshonos bokorszerű, kisebb növésű faféle. A Manuka a Maori neve, a "teafa" nevet onnan kapta, hogy Cook kapitány ezen fa leveleiből főzetett teát matrózainak.

Burjánzó bozótosként az első növényfajok közt jelenik meg egy kitisztított terület regenerálódásakor. Tipikusan 2-5 méter magasra nő, de elérheti akár a 15 métert is. Örökzöld, sűrű ágszerkezete, és kis (7-20 mm hosszú, 2-6 mm széles) levelei vannak. Virágai fehérek, esetenként rózsaszínűek, 8-15 mm-esek, és öt szirmuk van.

Alkalmazása sokrétű: A fája kemény és szívós, gyakran készítettek belőle szerszámnyelet. A Manuka faforgács húsok füstölésére használva azoknak kellemes ízt kölcsönöz. A Manuka méz, amelyet a virágairól nektárt gyűjtő méhek termelnek, jellegzetes ízű, a lucernaméznél sötétebb, és gazdagabb ízvilágú, valamint erős baktériumölő hatása van, mindemellett széles körben elterjedt Új-Zélandon.Hasonló tulajdonságai miatt a növény egyes részeit a Maorik természetes gyógyszerként használták. Csészénként egy teáskanálnyi friss, zsenge levélből remek teát lehet főzni.

A Manuka nagyszerű tulajdonságait mi sem bizonyíthatná jobban, mint az, hogy a Kakariki papagájok a leveleivel és kérgével tisztítják meg tollazatukat a parazitáktól. A növénydarabkákat összerágják, majd összekeverik a faggyúmirígyük által termelt zsiradékkal, és az így nyert elegyet kenik a tollaikra.

1 megjegyzés:

Szabadi Gabi írta...

Szeretném figyelmetekbe ajánlani a Manuka méz készítmények lelőhelyét:
www.bolt.biopiac.info
http://bolt.biopiac.info/kategoria/manuka_mez_termekek.html