2007. július 6., péntek

Diploma honosítás

Az Új-Zélandi vízumok közül általam kiszemelt skilled migrant kategóriához létezik egy pontrendszer, amiben a képzések jelentős részét adják a szükséges pontszámnak, így nem árt tudni, hogy mire számíthat az ember a diplomája Új-Zélandi honosíttatása kapcsán. (A pontrendszer egyébként nem olyan egyértelmű, így míg saját értelmezésemben azt számoltam, hogy nekem 140 pont jár, az ügynökünk már mindjárt csak 125 körülre saccolta ugyanazt. A hasonó, nagy meglepetések elkerülése érdekében csak ajánlani tudom, hogy tessék ügynökhöz fordulni előzetesen is, végtére is ő a szakértő ebben a többedik olvasatra is keszekusza rendszerben.)

A diploma honosítását az NZQA végzi. Ez potom 450 NZD-be kerül, plusz ha nem akarok kb két hónapot várni az eredményre, akkor további 150 NZD gyorsított eljárási díj van még. (A gyorsított eljárás 10 munkanapon belül ígér eredményt, ez az esetemben 7 munkanap alatt sikerült nekik, ami "not too bad".) A költségvetésbe bele kell még kalkulálni a hitelesített fordítás, valamint a postázás költségeit, amik bizony meghaladhatják a honosíttatás alapdíját is. Esetemben egy gimnáziumi érettségit és egy egyetemi indexet kellett fordíttatni, amit oldalanként kb. 30-40 NZD körüli áron vállalta legolcsóbban egy kinti hitelesített fordítóiroda, amit a kedves ügynökünk intézett. S mivel az eredeti okmányokat kell elküldeni, a sima postát ki is zártam a lehetőségek közül, így maradt a DHL, ami a világ túlsó felére úgy 150 NZD körüli összegért vállalta a fuvart.

Egyszóval a kiművelt fej elismertetése bizony igencsak költséges dolog. S hogy mit kaptam ezért a pénzért? Mivel a Master degree-vel egyenértékűnek leginkább csak az angolszász képzési rendszerben szerzett diplomákat szokják elfogadni, az én - amúgy Budapest egyik neves egyetemén szerzett - M.Sc diplomámat is csak bachelor degree-nek fogadták el, amit ha önérzetesebb lennék, még akár sértésnek is vehetnék. Mindamellett a honosítás eredménye így is elegendőnek bizonyul a skilled migrant kategória feltételeinek, szóval "no worries", ahogy azt a Kiwik mondják.

Nincsenek megjegyzések: