2007. július 20., péntek

Repüljön szmötyi szárnyán

Megint egy kis bulvár topik, mert miért ne.

A szerdai hírekben pendítették meg, hogy az Air New Zealand a Boeing repülőgépgyárral és az Aquaflow Bionomic Corporation bioüzemanyaggyártó céggel karöltve titokban (hehe, akkor honnan tudunk róla?) a világ első környezetbarát repülőüzemanyagát fejlesztik. Az alapanyag pedig nem más, mint a tavak és szennyvízülepítők kellemetlenkedő lakója, az alga, vagy ahogy mindenki ismeri, az a nyálkás trutyi.

Az Air New Zealand pillanatnyilag kockázatelemzést végez, és ha az eredmények meggyőzőek, a bioüzemanyagot a Tasmán tenger felett fogják tesztelni valószínűleg úgy, hogy a tesztrepülő egyik hajtóműve az új, a másik pedig hagyományos üzemanyaggal lesz hajtva, merthogy ilyet is lehet.

Az üzemanyag alapjául szolgáló alga a szennyvíztelepek tápanyagdús vízében keletkezik, ahol fotoszintézis útján szén-dioxidot is megköt. Az algából az Aquaflow által kifejlesztett technológiával kémiai úton zsírsavakat nyernek ki, amiből aztán előállítják az üzemanyagot.

A Boeing egyik munkatársa szerint 34000 négyzetkilométernyi algás tó fedezni tudná az összes légiközlekedés üzemanyagigényét, s ezzel a repülés széndioxid "lábnyomát" nullára redukálná.

Na tessék, mindjárt két legyet egy csapásra. Azt a sok algát nem kell elásni, tengerbe ereszteni, hanem majd jól megeszik a repülők útközben. Mondjuk egy ekkora szennyvíztónak nem hiszem, hogy bárki is a csodájára járna.

Nincsenek megjegyzések: