2007. június 30., szombat

Birkák Hobbitfalván


Új-Zélandi kedvcsináló körutazásunk egyik állomása a Peter Jackson féle Gyűrűk Urából ismert Hobbitfalva forgatási helyszíne volt. A helyről annyit kell tudni, hogy Aucklandtől úgy két óra autóútra van, egy Matamata nevű település közeli farmon. A tényleges helyszínre csak a Hobbiton Tours szervezésében lehet bejutni, mert az magánterületen, az úttól messze, jól elrejtett helyen van. Ránézésre logisztikai rémálom lehetett itt forgatni bármit is.

A kétórás "tárlatvezetés" során sok-sok forgatással kapcsolatos sztorival egybekötve vezetnek körbe a terepen, kis csoportokba szervezve, és bőven hagyva időt a fényképezésre is. A díszletek már legnagyobbrészt el lettek távolítva, leginkább csak néhány Hobbitlak maradt meg, és ezek is a képen látható fehérségükben. Mindez amiatt, mert egyrészről olcsó, könnyű, ám nem tartós poliuretánból készültek, a filmben amúgyis már csak erős digitális utómunkával látszanak, valamint a forgatás kései fázisában felvettek egy a "Hobbiton felégetése" című jelenetet is, ami - mondjuk így - nem tett jót a faépítményeknek sem. Lényeg, hogy azért egy kevés karakteres dolog (például Zsáklak, meg mondjuk a Party fa, és a tavacska) azért megmaradt, ami amolyan hangulatkeltésre bőven elég is.

A farm kellős közepén a birkák a forgatás befejezését követően újra birtokba vették a terepet, így hobbitkák helyett ezeket a négylábú fűnyírókat lehet a házak előtt fotózni, a fekete bogyókat, amiket maguk mögött hagynak, meg lehet kerülgetni mindenfele. Mindemellett a táj jellegéből adódóan (tavas, mocsaras, legelős) Pukekók is akadnak bőven errefelé, úgyhogy ha valaki véletlenül erre tévedne, tessék figyelni és örülni nekik :)

Nincsenek megjegyzések: