2007. augusztus 4., szombat

Füled érjen Aucklandig

Auckland jelképe, az 328 méter magas SkyTower a hétvégén ünnepli tizedik születésnapját, így gondoltam itt a remek alkalom, hogy én is írjak róla.

Az ilyen SkyTower-hez hasonló tűtornyok remek lehetőséget adnak a város madártávlati áttekintésére, és még nagyszerűbb alkalmat nyújtanak a tériszony érzésének újabb átélésére is. Persze maga az épület teljesen biztonságos: úgy tervezték, hogy 200 kilométer per órás szeleknek, és egy a legközelebbi törésvonal (40 km) mentén esetleges 7.0-ás erősségű földrengés se dönthesse le. Mégis a plexiüveg padló (mert olyan is van), meg a toronyból kihajigált kalandorok láttán az embert kiveri a frász.



A "túra" az alagsoron át kezdődik, ahol az elengedhetetlen ajándékboltban lehet mindenféle kiwis, birkás, meg ausztrálgyalázó pólókra, bögrékre, kulcstartókra, hűtőmágnesekre, párnákra, sapkákra, és még ezer másik dologra szert tenni. Ugyanitt lehet a beléptidíjat is leperkálni. Van még itt egy kis vetítős, leülős rész is, szerintem érdemes megnézni, mert kb húsz percben sok okos és szép dolgot mesél Aucklandről és Új-Zélandról is.

A toronyba természetesen gyorslift visz fel, az alján és a külső oldalán üvegablakokkal, hogy a gyomor már az emelkedés során is liftezhessen. Odafönn zárt, ám csupa üvegablakos részben lehet körbenézni Aucklandet. Alant matchbox-ok és hangyák látszanak, akiket kétféleképp is közelebb lehet hozni. A kevésbé bátraknak ott a kamerával és zoommal felszerelt távirányítású távcső, míg az extrém hajlamokkal és még több zsetonnal rendelkezőket akár a szabad levegőn is leeresztik, a többiek nem kis elhűlésére. Ez utóbbi nem bungy-jumping, mivel két segédkötélen van kifüggesztve a heveder, és egy csörlővel eresztik lefele az embert (ami mondjuk nem árt, mivel a torony betonból van, a szél meg fúj, nem kicsit), de a magasság és a sebesség ettől még ugyanúgy befigyel, szóval a biztonság ellenére ez továbbra is adrenalinsportnak számít.

Aki úgy dönt, hogy inkább szilárd talajon folytatja a felfedezést, jól megszámolhatja Auckland vulkáni kúpjait (van egy jópár), és akár a messzi szigetekig is elláthat. Az éhséget a magaslati éttermekben is lehet csillapítani, akinek pedig magassági kilóméterhiánya van, (külön díjért) részt vehet a torony lépcsőmászós megközelítési formájában is.

Ja, végül a tériszonyban szenvedőknek: a SkyTower szinte az egész városból látható, közelebbről még a kihajigált embereket is meg lehet tekinteni anélkül, hogy fel kéne merészkedni, szóval nem kell lemondani minden élményről, amit a torony nyújthat.

Úgyhogy akkor Boldog születésnapot, kedves torony!

Nincsenek megjegyzések: