2009. március 3., kedd

Wenderholm

Waiwerától alig pár kilométerre található a Wenderholm Regional Park, amit a hétvégén jól meglátogattunk.


A tehénlegelő és a platánsor közt elhaladva mindjárt egy tábla is jelzi, hogy tessék a madarakra vigyázni, ami jó jel, és tényleg, a sekély, homokos tengerparton csigaforgatók nyálazzák át a fövenyt a maguk békés, néha lármás tempójában, az arra járó fürdőzőket éppen csak kikerülve.




Már csak a csigaforgatók, vagy épp a tengerpart miatt is érdemes ellátogatni ide, de ennél sokkal többet is láthatunk. A homokfövenytől beljebb nagy fák hűsítő árnyékában puha gyepen piknikelhetünk, vannak bozótjáró ösvények is, ha pedig kultúrális programra vágynánk, potom 3 dollárért megtekinthetjük a nagyon szép állapotban tartott Couldrey Házat és Kertet.


A kezünkbe nyomott kicsiny ismertetővel felvértezve a magunk tempójára voltunk bízva, a három dollárokban nincs benne tárlatvezetés, de mondjuk nem is emészthetetlenül nagy az épület, mégis mindenkire rá van bízva, hogy szúrja ki maga az érdekes részleteket a 10 megtekinthető szobában és azok berendezési tárgyain.


A korabeli bútorok és tárgyak tetszetős elrendezésben kerültek bemutatásra, egyben az egyes szobák funkciója is hamar kiderül a berendezésükből. Van egy étkező, két társalgó, egy konyha, egy varrószoba, egy hálószoba, egy dolgozószoba tengerre néző erkéllyel, egy gyerekszoba, valamint egy cselédszoba, no meg természetesen a közlekedő helységek a lépcsővel. Az emeleten van egy kisebb elefánt-szobor kollekció is, egy-egy egész különleges darabbal.


A konyhában Pukekóné szerint olyan punnyadásszag volt, mint Manci néni Agárdi nyaralójában. Ellenben itt derült ki, hogy az egyik tulajoké volt az Edmonds élelmiszer-alapanyag biznisz. (Az Edmonds Új-Zélandon még napjainkban is "a lisztmárka").

Meglepő, hogy a tágas, fényes lakásban mégis sikerült az építésznek terveznie egyetlen olyan szobát, ahol a kis ablak miatt félhomály uralkodik, valamint a tető alatt éppen csak elégséges belmagasságot is csak a padló megsüllyesztése árán érték el. Természetesen ez a cselédszoba volt, gondolom azzal a céllal, hogy a cseléd még véletlenül se érezze magát kényelmesen.

Mindazonáltal a Couldrey Ház egész különleges, koloniális hangulatot varázsol ebbe az amúgy is remek szabadidős parkba, Auckland belvárosától alig 40 kilométerre.

Nincsenek megjegyzések: