2009. június 26., péntek

Peches gólya és egyéb csodák

Az ember egyedülálló fantáziáján talán csak a madarak különleges képességei tesznek túl. Erre ad tanúbizonyságot az Atlas obscura egyik története, alább magyarítottam:

A 19. századig az európai madarászok körében komoly rejtély volt, hogy hová tűnnek hirtelen minden ősszel a fehér gólyák. Arisztotelész úgy gondolta, hogy a gólyák a többi eltűnő madárfajjal egyetemben téli álmot alszanak, talán épp a tenger fenekén. Néhány érdekes megfigyelés szerint, "fecskerajokat láttak mocsarakban direkt gyülekezni egészen addig, amíg az össztömegük a nádszálakat a vízbe hajlította, ezzel a madarak alámerültek, ami ezután egy hosszú téli álomban végződött." Egy 1703-as pamflet, ami az "Értekezés egy valószínű megoldásra e kérdésben: honnan jönnek a gólyák, a vadgerlék, a darvak és a fecskék, amikor eljön az érkezésük megbeszélt ideje" címet viselte, azt vitatta, hogy az eltűnt madarak a holdra repülnek áttelelni.


1822 Május 21-én egy mindent felforgató bizonyítékra vetült fény, ami egy kevésbé földönkívüli, még ha nem kevésbé csodálatos megoldást javasolt az eltűnő madarak körüli dilemmára. Egy a Mecklenburg közeli Bothmer birtokon lelőtt fehér gólya nyakába beágyazódva egy 80 cm hosszú Közép Afrikai dárdát találtak. A gólya az Egyenlítő környéki telelőhelyéről ilyen sebzett állapotban repülte végig a migrációs útvonalát. A kitömött dárda-gólya, avagy Pfeilstorch jelenleg a Rostock-i Egyetem állattani gyűjteményét gazdagítja. Ám nincs egyedül. 1822 óta huszonöt független pfeilstorch esetet jegyeztek fel.


Az érdekesség faktoron túl azért nem lettem volna a sebzett gólya helyében: elment nyaralni, ott le akarták vadászni, sebzetten repült haza, csak hogy lelőjék. Akárhogy is nézzük, ez egy pechsorozat, még ha tudományos áttörést is okozott...

3 megjegyzés:

Cat(harine) írta...

Ezek szerint a gólyát nem tartóztatták fel a határőrök tiltott fegyverviselésért. :)
Pukke, ott is etetik a madarakat,mint nálunk? Vagy ott nem szokás?

Pukke írta...

Gyanús vagy nekem -cat-! Egy macska, aki madarakról meg etetésről kérdez... hmmm... :D

Na jó, megmondom. Igen, az emberek többsége itt is szereti a madarakat, sokan etetik is őket. Nyilván csak az ember közelében lakó madaraknak jut a jóból. A vadonban pedig nem célszerű etetni, mert az függőséget okozhat, meg elszemtelenítheti a madarakat. Kivétel ezalól a tudományosan összerakott étrendkiegészítés, amit a madárrezervátumokban raknak ki a szakik, hogy pótolják a még hiányzó nagy fák terméshozamának hiányát.

Cat(harine) írta...

Ööööh :p

(A cat onnan jött, h Kata vagyok. Az USA-ban meg élnek magyarul nem tudó rokonaim, és a Cathrine-ből lett Cat - amúgy is imádom a macskákat)