2009. december 30., szerda

A szula röpte

A Muriwai Beach melletti sziklákon megcsodálható szula kolóniáról már korábban is ejtettem szót, de sosem tudok betelni velük, no meg a fotóapparátus is javult tavaly óta, úgyhogy most megint szulák következnek.

Ma is ott jártunk megnézni őket, dacolva az erős nyugati széllel és a penetráns pumaketrec szaggal, mert a madarak akkor is csodásak, ha épp halat esznek és ezt messziről lehet már érezni.


Mert amint meglátjuk ezeket a kecsesen vitorlázó, makulátlan tollazatú, gyönyörű, áramvonalas madarakat a levegőben akrobatulni, mindjárt elfelejtjük az időjárás, valamint a megfigyelt teremtmények étkezési szokása okozta kellemetlenségeket, s csak lenyűgözve csodáljuk angyali röptüket, s hallgatjuk különleges, nyikorgó éneküket.


A tekintélyes példányszámú, épp a még pelyhes, következő generációt nevelő kolónia felett vitorlázó madarak, lássuk be, impresszívek. A Muriwai Beach-i kolóniát amúgy hozzávetőleg 1200 pár madár alkotja, ami azért is jó, mert bőven akad megfigyelhető mozgolódás, ahogy a madarak megérkeznek a tenger felől, üdvözlik párjukat, lecsekkolják a csemetét, rendezik tollaikat, pihegnek, vagy épp indulnak a tengerre, mindezt páronként más és más fázisban.


Az épp vitorlázó madarak levegőjártasságát pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a fenti kép, ahol madarunk épp repülés közben, amolyan hanyag eleganciával vakarja a szárnya tövét.

4 megjegyzés:

cfoldi írta...

Ez az a gép amit rendeltél?
Brutál jók a képek...

Pukke írta...

ez az a gép, amit még januárban rendeltem, és február végén szállították csak, így azóta most először járt Muriwai-on

hobe írta...

Milyen objektiv volt a gepen?

Pukke írta...

Canon EF-S 55-250 IS, képstabos kitben jött vele.