December elsejével hivatalosan is beköszöntött a nyár a földgömb vidámabbik oldalán. A nyarat üdvözölni pedig mi mással lehetne, mint egy nagy adag friss eperből készült finomsággal.
Fogtuk hát a Stáhl Judit könyvekből ismert epermisu receptjét, s átültettük helyi viszonylatokra.
A hozzávalók így a következőképp alakultak:
a krémhez és díszítéshez:
- két doboz (750 g) FreshZone új-zélandi eper
- egy csomag (250 g) Tatua Farm márkájú új-zélandi mascarpone sajt
- fél csomag (100 ml) Anchor új-zélandi tejszín
- majdnem egy tábla (200 g) Cadbury's új-zélandi fehércsoki
a sziruphoz
- két darab KeriFresh új-zélandi citrom
- 10 dkg Chelsea új-zélandi kristálycukor
- 2 dl új-zélandi csapvíz
valamint:
- egy csomag Unibic márkájú ausztrál (sic!) Sponge Finger (ezt magyarul babapiskótának ejtik, és csoda, hogy találtunk itt egyáltalán ilyesmit)
Az elkészítés pedig a következőként alakult:
A vizet felforraltuk, majd a cukrot feloldottuk benne, a megmosott citromok héját belereszeltük, levüket pedig belecsavartuk a szirupba.
Ezek után az epreket megmostuk, megpucoltuk, kétharmadát felaprítottuk, a többit félretettük. A felaprított epret villával péppé zúztuk.
Ekkorra már csodás citrom és eper illat terjengett az egész lakásban, de ez nem tarthatott vissza attól, hogy a mascarpone sajtot belekeverjük az illatát ontó eperpépbe.
Hogy a hatást tovább fokozzuk, nagy nehezen belereszeltük a tábla fehércsokit az alakuló krémbe, hozzáadtuk a tejszínt is, majd jól elkevertük, hogy lehetőleg minél homogénebb legyen.
A félretett eperre ezután került sor, szépen hosszában felvágtuk a formás eperszemeket. A legszebbeket félretettük díszítéshez, a többi pedig ment a rétegek közé.
Most, hogy minden készen állt a végső fázisra, megkezdhettük a citrom és az eper finom összehangolását. A száraz ausztrál babapiskótákat belemártottuk a citromos szirupba, csak gyorsan, nehogy idő előtt megigyák az összes szirupot. Az ázott piskótadarabokból pedig szépen egy réteget raktunk a tálalásra kiszemelt edény aljára. Erre kentünk rá egy adag epres krémet, majd megspékeltük eperdarabokkal. Újra a citromos piskótáké lett a szerep, majd a krém és az eperdarabok jöttek egész addig, amíg el nem fogyott a piskóta.
A végén a maradék krémet mind rákentük a kupac tetejére, majd a díszítésre félretett szépséges eperszeleteket mandalisztikus formációban rendeztük el rajta.
Az így elkészült finomságot letakartuk és betettük a hűtőbe, hogy az ízei összeérhessenek néhány óra alatt.
Az epermisu elkészítése során egyetlen madárnak sem esett bántódása, ellenben nagyon finomra sikerült. Jó étvágyat, kellemes nyarat kívánunk!
2008. december 2., kedd
Nyárköszöntő csemege
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
4 megjegyzés:
ez fantasztikus, gyönyörű külsőre is, biztos nagyon finom! -- kár, hogy nálunk tél van :(
Legkozelebb ilyet hozzatok nekunk virag helyett:-)
hogy ez a nigella milyen pofátlanul lop a mi csudás stahl juditunktól...
http://www.nigella.com/recipe/recipe_detail.aspx?rid=14039
Ezért is utálom Nigellát, pofátlan liba.
De így a minusz 1-ből egész csábítónak néz ki ez a sok epres kép.
Megjegyzés küldése