2008. december 12., péntek

Ti Point Zoo

A környéki újságot, a Rodney Times-t olvasva találtam rá a egy rövid cikkre, amely egy Hüllőkre szakosodott magántulajdonban lévő állatkertről szólt. A hely Új-Zéland egyetlen Hüllőparkjaként reklámozza magát, meg jól beígért alligátorokat, tuatarákat, egzotikus és új-zélandi gyíkokat, kaméleonokat, sárkányokat, teknőcöket, úgyhogy gondoltunk egyet, és jól meg is néztük mi van ott valójában.

Warkworth-től északra, Leigh települése mellett, a Goat Island-i tengeri rezervátumtól nem messze találtuk meg a helyet, ami első ránézésre építkezési területnek tűnt, de nem hagytuk magunkat megtéveszteni, mert már kívülről is látszott, hogy teknőcök és sárkányok biztosan vannak odabent a kerítés mögött.

A tulajdonos marketinget tanulhatna, mert egyrészt alig van kitáblázva, hirdetve a hely, másrészt a kert legszebb részeit jól elrejtették, a bejárat felől csak rozsdás kerítés és itt-ott töredezett betonjárdák voltak láthatóak.

De térjünk vissza a bentlakókra. Mindjárt a pénztár mellett, ahol a fejenként 15 dolláros beugrót kicsengettük, néhány új-zélandi szkinket és gekkót elszállásoló terráriumban jól megkereshettük a főszereplőket, majd megfigyelhettük az egyik zöld gekkót légyvadászat közben is.

A park bejárását egy rövid merre is menjünk eligazítás után ránk hagyta a tulaj, úgyhogy akkor neki is vágtunk, meglestük a sárkányokat ahogy a köveken napoznak.


Mellettük többféle szárazföldi teknőst is láttunk, olyanokat, mint az indiai csillagteknős, a mediterráneumból származó görög teknős, vagy épp a félelmetes nevű, ámde kedves arcú, kicsiny termetű párducteknős.

Innen egy vizesblokkot is tartalmazó, több terráriumot magába foglaló épület mellett vezetett az ösvény tovább. Itt a főszerep a felettébb mókás nézésű és járású kaméleonokra terelődött, ám a cuki kisteknősök is kivették a részüket a közönség szórakoztatásából.


Az ösvény lefele kanyarodott egy bozótosba, ahol több hasonló vitrines kisebb épületekben voltak a többi lakók, leginkább víziteknősök, meg szkinkek, illetve néhány kisközepes méretű tuatara (hidasgyík) is. A lejtőn lefele egy-egy tisztásról eközben csodás kilátás nyílott a közeli Little Barrier Island meredek hegyoldalaira.


Nagyobb hüllőt csak egy közepes méretű amerikai alligátor, valamint két kisebb óriásteknős formájában láttunk, rajtuk kívül pedig csak az állatkert arculatába szerintem legfeljebb alligátortáplálékként beleférő aprómajmokat nézhettünk meg.

Összességében egy kellemes órányi nézelődős sétának is megtette a vizit. Túl nagy dologra nem számítottunk, nem is volt, de a kis muris gekkók, teknőcök, kaméleonok miatt mindenképp megérte meglátogatni a helyet.

Nincsenek megjegyzések: