2008. július 2., szerda

Hova tűnt Némó?

A minap olvastam, hogy a nagysikerű Némó film bemutatása óta csúnyán megcsappant a vadon élő bohóchalak populációja. Ez arra enged következtetni, hogy a filmben bemutatott szereplők közül nem Némó az igazi hős, hanem Undi, akinek példáját azóta milliók követik.

Nincs is cukibb egy piros-fehér csíkos bohóchalnál. A bótban lehet kapni, szülő megveszi, hogy örüljön a gyerek. Aztán gondolom senki nem foglalkozik vele, a kedves hal pedig lassan fejjel lefele kezd úszni. Ezek után jobb esetben abbahagyják a kisérletezést, rosszabb esetben lecserélik az elromlott halat egy élőre. Sajnos ez a tevékenység akkora keresletet generál, hogy azt a mesterséges tenyészet már nem tudja ellátni, és hát ilyenkor nincs mese, le kell halászni a Némókat, még ha emiatt a faj rövidesen nyomtalanul el fog tűnni.

Kedves szülők, ne féljetek, ha elfogytak az élő halak, lesz helyettük műanyag változat, sőt, még az is lehet, hogy azokat is a tengerből halásszák majd.

Ezek után pedig csak remélni tudom, hogy a madarak közszereplése továbbra is csak a dokumentum- és horrorfilmekre fog korlátozódni.

Nincsenek megjegyzések: