2008. január 21., hétfő

Egy vasárnap Aucklandben

Tegnap este nem kellett birkát számolnunk, 8-kor már aludtunk, mint a bunda. Aztán éjfélkor kipattant a szemünk, ami után csak nagy nehezen sikerült visszaaludni, azt is csak háromig.

Ma épp felhős-naposnak indult az idő, az utcák megint üresek. Érzésre továbbra is olyan, mintha épp csak nyaralnánk. Vasárnap lévén sokmindent nem tudtunk intézni, úgyhogy inkább egy utcakép-leírást csináltam:

Auckland belvárosát ha csak egyetlen kereszteződéssel lehetne leírni, akkor az a Queen street és a Victoria street kereszteződése lenne. A Victoria streeten egyik irányát az Albert park magas fáinak tekintélyes lombkoronája zöld függönyként uralja, míg a másik irányban a domb tetején emelt SkyTower az igazi látnivaló.

Ez a kereszteződés tűnik a környék legforgalmasabbjának - legalábbis gyalogos szemszögből - ahol úgy oldották meg a gyalogok-kontra-autók kérdéskörét, hogy felváltva csak autók, vagy csak gyalogosok "hajthatnak" keresztül rajta. Az autók ugye több ütemben, egymástól védetten, a gyalogosok viszont a kereszteződés négy sarkából egyszerre 12 irányban indulnak meg, azaz bármelyik sarokról bármelyik másikra át lehet menni egyetlen lámpaváltás alatt, ami praktikusan úgy történik, hogy a nyolc szokásos irányt négy átlós egészíti ki. Vigyázat, ezekben középen az oldalról érkező gyalogosok könnyen elgázolhatnak, ha nem figyelünk :)

A kereszteződés négy sarkának egyikén egy könyvesbolt, kettőn bankfiókok, az utolsón pedig egy starbucks kávézó van. Ez utóbbiba jártunk rendszeresen az első pár napban a napközben ébrentartó koffeinadagunkért, de az is vicces benne, ahogy a verebek is ki-be járkálnak, csipegetnek az asztalon hagyott maradék sütikből, mintha csak vendégek lennének.

Szintén érinti a kereszteződést egy belvárosi buszjárat, amely tíz percenként jár és teljesen ingyér lehet vele közlekedni a fontosabb belvárosi helyszínek között

Mindeközben a szél délutánra még jobban feltámadt, otthon ilyen a Balatonon van a nagy nyári viharok előtt, csak itt sima szottyos felhős idő jött vele.

Nincsenek megjegyzések: