2008. január 19., szombat

Szöulból

Túlélési tippek hosszú repülőúthoz

Mi másról is írhatnék tizenegy óra repülés után, mint a hosszú repülőutak gyötrelmeiről. Aki már utazott hosszan a turistaosztályon, az tudja, hogy milyen az úgynevezett "mosott fos" állapot, ami az út végére szokik kialakulni. Aki még nem, az próbálja ki otthon, hogy szorosan egymás mögé tesz két fejtámlás fotelt, a másodikba beleül (feltéve, hogy elfér a lába az ülés alá kényszerült kézicsomag mellett), derékmagasságban beleszíjazza magát, bekapcsol egy zajos ventillátort vagy egyéb búgó motort, majd megpróbál elaludni. Ha véletlenül sikerülne, akkor nehezítésként kérje meg barátait, ismerőseit, hogy eközben lökdössék vállát, miközben a szék melletti folyosón elhaladnak, vagy ébresszék fel önt, hogy "ne haragudjon, de túlságosan megdöntötte a háttámlát, és így képtelenség elférni". Lehet még hisztis gyerekeket, vagy még jobb, hisztis felnőtteket is bevonni a játékba. Ők elég, ha csak úgy visítanak. Étkeztetéskor mikróban túlhevített kéthetes előrekész kaját tessék felszolgáltatni, azt gyerek-evőeszközökkel fogyasztani. A forró italok kitöltését követően pedig valaki kezdje hevesen rázni a tálcát, mint ahogyan azt az ilyenkor kötelezően jelentkező légköri turbulencia tenné a géppel. Végül néhány óra elteltével vegyes vajsav- és fingszagú dezodorral frissíteni a levegőt, ahogyan a közös vécék jelenléte tenné. Leszálláskor tessék még húsz percet zötykölődni az aszfalton, majd végigvárni, amíg mind a három-négyszáz utas össze nem szedte a motyóját és le nem szállt a gépről, mert addig mozdulni is nehéz. Na, valami ilyesmit tessék elképzelni. Gyerekkel bevállalni büntető, minden tiszteletem azoké, akik ezt végigcsinálják.

Persze egy kis tervezéssel és fortéllyal azért lehet javítani az élményen:

1. Repjegy foglaláskor érdemes vegetáriánus menü opciót kérni. Lássuk be, a repülőn úgysem kulináris csemegékkel fognak kényeztetni minket, ám a "special meal"-t külön szokták kihozni, így legalább hamarabb ehetünk, és nem kerülünk olyan helyzetbe sem, hogy csirkét szeretnénk enni, de már csak hal maradt. Néhol, mivel a nagygépekhez előre csinálnak ültetési rendet, még az is előfordulhat, hogy a jobb helyek egyikét kapjuk (merthogy egy helyre gyűjtik a valamilyen speciális igényűeket).

2. Ne ablak mellé kérjük a helyet, hanem inkább a folyosóhoz. Éjszaka ugyanis sok látnivaló nincs odakinn, ellenben az ablak mellett mindig hidegebb szokott lenni, ráadásul attól, hogy ott a fal, a párna még nem kapaszkodik meg az ívelt, sima felületen, így falnak dőlve sem lehet aludni.Viszont kijárni sokkal könnyebb a folyosóról. Mondjuk széles vállak esetén kisebb lökdösésekre tessék felkészülni.

3. Nem baj, ha van nálunk plusz zokni (mondjuk a csúszásgátlós talpú), ami melegítheti lábunkat a cipő szorítása helyett.

4. Beszállításkor ne maradjunk a végére, mert addigra elfogynak a felső kézipoggyász tároló helyek, ezáltal kevesebb hely jut a lábunknak, mert mondjuk nem fér be felülre minden csomagunk.

5. Átszálláshoz lehetőleg olyan repteret, annyi időt szánjunk, hogy a váróban, vagy esetleg egy hotelben még aludni is lehessen, mert az sokban tudja javítani a következő szakasz elviselhetőségét.

Nos, kellemes repülést, mi most addig pihenünk egyet.

További ötleteket pedig tessék bátran megírni ide, hátha tanulunk belőle mindannyian.

3 megjegyzés:

Immacolata írta...

1. én mindig ablak mellé kérem, és a korábban derékra kötött pulóverrel-kiskabáttal alakítok ki kuckót, nekidőlök a falnak és durmolok.
2. sok rágógumi, fülpattogás ellen
3. az a legjobb, ha éjszakára esik a hosszú út, úgy könnyebb aludni
4. mindig kérj plusz italt, dobozos vizet, akármit a nőcitől amikor felszolgál, hogy ha kell, tudjál inni - hihetetlenül ki lehet száradni útközben, ha eleget iszol, kevésbé vagy rosszul
5. én szeretem a pontosan szék alá illeszkedő kézicsomagot berakni az előttem ülő alá, mert így rá tudom rakni a lábam. amúgy sem lenne annyi hely hogy kinyújtózzam
6. borsós-kukoricás kajákat, rozsos-gabonás kekszeket ne edd meg mert még a szokásosnál jobban is felpuffaszt (tapasztalat:)
7. lányok! öveket, ékszereket le! még hajcsat helyett is inkább gumit. a security check-nél halálos mikor fűzögeted a dolgaidat. magassarkú, még western csizma is tilos, válassz olyan cipőt amiből ki tudsz bújni majd vissza.
8. legyél nagyon gazdag és inkább vegyél jegyet a first class-ra:))

Unknown írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Unknown írta...

:)

amikor a vamosok elveszik a palackos vizedet, ne csuggedj el : a varoban lehet venni az automatabol, shhhhh :)

erdemes venni a gyogyoban specialis harisnyat - segit a labad verkeringeseben

ne igyal alkoholt a repcsin - kiszaradsz mint a sivatagi kut