2008. január 3., csütörtök

Repülni vagy nem repülni

Csomagolás közben kezembe akadt egy madaras DVD, és hirtelen felindulásból belenéztem. De mennyire megérte, mert csak halvány emlékem volt arról, hogy a BBC ismeretterjesztő, "a madarak élete" című sorozata első, "repülni vagy nem repülni" című fejezete Új-Zéland különleges madárvilágát mutatja be, David Attenborough tolmácsolásában.

A filmből idézve: "Ha kiváncsiak lennénk, hogy milyen is lehetne a világ, ha a madarak uralnák a Földet, itt [Új-Zélandon] szemügyre vehetjük. [...] A madarak itt elfoglalták azokat az élettereket, amiket máshol az emlősök töltenek be."

Megismerhetjük a weka (erdei tyúk), kereru (maori galamb), tieke (nyergesmadár), tui, kaka (nesztorpapagáj), cinegelégykapó, kokako, kiwi, moa, takahe (nagytestű gúvatféle), kakapo (bagolypapagáj) és a pettyes nyakú kormorán madarakat.

A kokako például mókus módjára ugrál ágról ágra, miközben a borz madárvilág beli alteregója, a röpképtelen kiwi a tengerpartra is kijár szöcskerákot enni és ott rendszeresen fújja az orrát, prüszköl a homok miatt. A kihalt moa, ez a 200 kilogrammos monstre madár digitális filmtrükk segítségével kel újra életre. Majd átérezhetjük a tehén módjára füvet legelő takahe és az üregi nyúlhoz hasonló életstílusú kakapo nem éppen egyszerű sorsát, ahogyan a kegyetlen hegyvidékekbe szorultak vissza az ember "áldásos" tevékenysége következtében. Végül a fejezetet a pettyes nyakú kormorán, egy igazi akrobata halászmadár manővereivel zárják.

Madarakat kedvelőknek tehát alapmű, tessék végignézni!

1 megjegyzés:

Unknown írta...

szia Tamas,

BUEK :) bocsi, a levelben nem voltam biztos, hogy MAR itt vagy vagy csak MEG jossz :)

hat 1 biztos, a madarvilag itt elegge hihetetlen :) s ne feledd a pingvineket :) a kormoranok meg ... erdekes madarak, tobb fajtaja van, pl. Stewart Island, pettyes hatu, stb. S tenyleg erdekesen halaszik, eleg mokas :) de lattam errefele Kanalas gemet, feher arcu gemet, s eleg ritka madar a fernbird. Inkabb wetland kornyeken tlalhatoak :) kihagytad a kea-t, eleg zajos madar :) meg a oyster-catcher meg a.... s meg sorolhatnam :)
udv:
Zsuzsa