2008. május 14., szerda

Arataki visitor centre

Titirangi központjától a Scenic Drive-on néhány kanyarra található az Arataki visitor centre, ami a Waitakere Ranges kapujaként üzemel. A maori fafaragványokkal díszített épület egyszerre szolgál információs és oktató központként, kilátóteraszként, szuvenirboltként, valamint néhány túraút kiindulópontjaként is.

Az ingyenes tájékoztató brosúrák teljes választéka mellett részletes túratérképet is beszerezhetünk itt, potom 8 dollárért. Sajnos erről a térképről is hiányoznak a szintvonalak, ami csak azért szomorú, mert eközben a Waitakere Ranges minden, csak nem lapos. Szerencsére ezt a hiányt remekül pótolja az a nagyméretű, plasztikus domborzati áttekintő térkép, amelyen a turistautak is fel vannak tűntetve, így máris több vizuális információhoz juthatunk afelől, hogy milyen kaptatókra és lejtőkre számítsunk kedvenc kiszemelt ösvényeinken.

A központban mindemellett megismerkedhetünk a környék történelmével és jellegzetes élővilágával. Interaktív (értsd, nyomógombokkal ellátott) panel segítségével az egyes madarak hangját is belemászathatjuk füleinkbe, hogy aztán később első hallásra tudjuk, kit keressünk a faágakon. Ezen új ismereteink elmélyítéséhez nyújt segítséget kint, az úttest túloldalán található rövidebb, fél-egy óra alatt lenyomható, lejtős-emelkedős ösvény, amelyhez egy növényhatározós szakasz is tartozik.



Természetesen emlékként, vagy épp további elmélyülés céljából a témába vágó könyveket, CD-ket, plüssmadarakat, képeslapokat és egyéb ajándéktárgyakat is magunkévá tehetünk a szuvenirboltban.

Mindennek tetejébe a központ kilátóteraszról csodás panoráma tárul mind Auckland irányában (a SkyTower innen nézve pont a Rangitoto hegy csúcsát takarja ki), valamint a másik oldalon a Manukau öbölre, annak teljes szélességében, ameddig csak a szem ellát. A fotózkodást elősegítendő egy óriás képkeretet is elhelyeztek itt, amelynek a hátterébe a mindenkor aktuális Manukau öböl, valamint az alant elterülő sűrű erdő szerkeszthető bele.

Nincsenek megjegyzések: