2008. május 1., csütörtök

Kilsby kerámiastudió

A múltban már kétszer is megemlékeztem Kevin Kilsby által tervezett és gyártott kerámiapukekókról, sőt, a legutóbb az is kiderült, hogy hozzánk egész közel, a Mt Albert vulkáni kúp tövében van a szülőhelyük is. A mai "fogalma sincs, hogy essen vagy süssön" időben pedig jobb programot sem találhattunk volna, mint elzarándokolni a Kilsby studióhoz.

A címhez közeledve hamar szemet szúrt a bolt tetején ékeskedő óriás pukekómadár, így egyből tudtuk, hogy jó helyen járunk. A szuvenirboltok esetleges kínálatával szemben itt egy bemutatóteremmel volt dolgunk, ahol a teljes kollekciót megtekinthettük, pukekókkal, takahékkel, kiwikkel, legyezőfarkúakkal, kererukkal, sirályokkal, és még sorolhatnám mennyi különféle szebbnél szebb portékákkal egyetemben.

Ami plusz különlegesség, hogy a bemutatóteremből betekintés nyílik a studióba, ahol a készítés különféle fázisaiban láthatjuk kedvenc madarainkat. Kevin Kilsby alkotásai a felettébb kedves, mókás dizájnon túl az időtállóság mintapéldái is: az alapanyagul szolgáló minőségi fehéragyag, kipróbált festékek, valamint a speciálisan hőkezelt glazúrban rejlő értékek mind-mind életre szóló kül- és beltéri díszekben kulminálódnak.



Természetesen nem minden darab sikerül tökéletesre, főleg ha valami újdonsággal kell kisérletezni. Csak a makulátlan darabok kerülnek a kirakatba és a terjesztésben résztvevő szuvenirboltokba, ám a kisebb testi hibával rendelkező darabok sem vesznek kárba: a kuka helyett a bemutatóterem egy hátsó polcára kerülnek. Igazából nincs nekik komoly bajuk, legtöbbször csak valamelyik festékréteg nem lett egyenletesen elkenve, vagy kicsi bibi van a glazúrban, esetleg hajszálrepedés az aljukon, cserébe viszont a hibával arányos kedvezménnyel vihetőek el, amely opcióval főleg karácsony környékén élnek is a kispénzű, mégis igényesen ajándékozni vágyók,.s megesik, hogy a másodosztályú polc időszakosan kiürül.

Ami viszont végképp hab a tortán, hogy nem csak a vásárlás kényszere mellett lehet megcsodálni ezeket a kedves dekor kerámia alkotásokat. Külön e célból berendeztek belőlük egy egész kertre valót, mindössze két háznyira a mintabolttól. A kert, egyfajta kerámia zen szentély, a gyönyörűen zöldellő vegetáció, a víz, és a színes kerámia ízléses és kellemes összhangját nyújtja az idelátogató kedves vendégeknek.



Vigyázat! Bármily játékosan kedvesek is a portékák, a boltba, kertbe elefántot, gyermeket magunkkal vinni ellenjavallt.

Nincsenek megjegyzések: