2008. május 5., hétfő

Úticélnak is az első

Egyik kedves olvasóm hívta fel a figyelmem a TripAdvisor szavazatai alapján kialakított kedvelt úticél ranglistára, amelyen Új-Zéland méltán foglalja el a dobogó legfelső fokát.

[...] A szavazatok alapján az abszolút győztes: Új-Zéland. A világon legtöbben a festői, hegyvidéki Milforg Soundba szereznének eljutni, amely az ország déli szigetének délnyugati csücskén fekszik. A második helyet Queenstown környéke szerezte meg, ahová elsősorban az extrém sportok szerelmesei vágynak. Elemzők szerint az utazás varázsa annak ellenére sem kopott meg, hogy a gazdasági élet válsággal küzd, nőttek az üzemanyagárak, egyre több a környezeti probléma, a repterek pedig gyakorta kaotikusak. [...]


Egy kevés igazítás azért ráfér a cikkre, mert egyrészt az ottan Milford Sound, másrészről az elemzők elég rendesen ferdítenek, amikor azt mondják, hogy Új-Zélandon épp komoly válság van. Az ugyan igaz, hogy az elmúlt időben az üzemanyag-, villany- és élelmiszerárak az egekbe szöktek, de ez világjelenség, s ilyen formájában akkor is érinti az embert, ha nem utazik. Az egyre több környezeti probléma alatt nem tudom mire gondol, mert az elmúlt években nem romlott a helyzet ilyen téren (kivéve talán a szegény kis Hector és Maui delfinek esetét, akiknek az életterét továbbra sem védi eléggé a törvény), ellenben egyre több sikert mutatnak fel az öko-restaurációs projektek. A repterekkel kapcsolatban nincs rossz tapasztalatom, de a köd és extrém időjárás némelyiken valóban tud problémákat okozni, ellenben itt (még) nem félnek attól, hogy az utas egy liter vízzel fogja eltéríteni a gépet. Az pedig, hogy a jelzálogkamatok is csak emelkednek ki tudja hova, az már tényleg nem a rövid időre ide látogatókra tartozik.

Egyszóval nem tudom, mit izgulnak az elemzők. Új-Zéland a legszebb úticél, punktum.

Nincsenek megjegyzések: